Регіони охоплені децентралізацією від 25% до 75%, - Зубко (+відео)

У парламенті ми маємо велику підтримку реформи децентралізації. Також дуже багато прихильників реформи в регіонах, які вимагають від своїх народних депутатів пришвидшення процесу передачі повноважень на місця. Про це в ефірі 5 каналу повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Сьогодні в суспільстві є запит на реформу децентралізації, і ми повинні прискорити цей рух. На початку впровадження реформи в Україні було близько 12 тисяч громад. Близько 8 тисяч громад сьогодні залучено в процес об’єднання.  Уряд спільно з обласними радами і адміністраціями визначили адміністративні центри майбутніх громад, які ще не створені, але відповідно до перспективних планів можуть бути створеними», — зазначив Геннадій Зубко.

За словами Геннадія Зубка, ступінь охвату в областях України реформою децентралізації коливається в межах від 20%, де процес йде повільно, і до 75% (після виборів 29 жовтня). Лідерами цього процесу є Дніпропетровська, Тернопільська і Житомирська області.

Віце-прем’єр повідомив, що вже підготовлено проект закону щодо державного контролю за дотриманням законодавства і Конституції України  у рішеннях. прийнятих органами місцевого самоврядування. Спонукало до такого рішення  певна юридична казуїстика: прокуратуру було позбавлено цих повноважень, а префектам ще не передані через те, що вони  ще не сформувалися.

«Прийняття закону дасть можливість звернутися до суду в разі  прийнятого в розріз законодавства або Конституції України рішення місцевим органом влади. Підставою може стати: порушення прав і свобод громадян, бездіяльність органів місцевого самоврядування. Тому створюючи простір, де влада надає повноваження органам місцевого самоврядування: розподіляти фінанси, приймати рішення щодо їх спрямування, визначати пріоритети розвитку – мають бути створені чіткі рамки щодо дотримання законодавства України», — зазначив Зубко.

Віце-прем’єр навів приклад сусідньої Польщі, де воєвода має право одноосібно скасовувати рішення, і якщо орган місцевого самоврядування не задоволений цим, ці питання вирішуються у суді. «Під час підготовки законопроекту ми взяли за основу французьку модель, де префект має можливість звернутись до суду і зупинити рішення органів місцевого самоврядування до винесення вироку. Децентралізація – це передача повноважень і відповідальності, але цей процес не повинен перетворюватись на анархію!», — зазначив він.

23.08.2017 - 14:20 | Views: 9905
Регіони охоплені децентралізацією від 25% до 75%, - Зубко (+відео)

Video:

Tags:

H.Zubko

Source:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

27 September 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

  Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад,...

27 September 2024

26 September 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...

26 September 2024

В Офісі Президента розповіли про пріоритети регіональної політики на 2025 рік

В Офісі Президента розповіли про пріоритети...

Наступного року регіональна політика зосередиться на зміцненні обороноздатності країни та подоланні наслідків,...