Чому до Батуринської ОТГ їдуть туристи? (Відео)

Африканці в Батуринській ОТГ. Вони готують собі їжу на вогнищі, живуть у наметах та знайомлять українців зі своєю надзвичайно багатою культурою. У мистецькому хуторі Обирок, що на Чернігівщині, триває фестиваль «Мама Африка».

«В Україні є стереотип — стіна, що стоїть між українцями та африканцями. Щоб люди зрозуміли, що Африка це не бідність, не бруд. В Африці багато гарних людей, культура з якою можна знайомитись», — випускник столичного вишу Медун.

«Узагальнювати африканську культуру не можна, тому що у них там 54 країни разом з Південним Суданом і довелося розширити напрямки програми настільки, щоб хоч трошки передати різноманітність африканського континенту. У Синігелі свої орнаменти, у Нігерії щось своє. Ми представляємо 16 країн Африки», — програмний директор фестивалю «Мама Afrika» Катерина Мізіна.

Нічого подібного не тільки Чернігівщина, вся Україна до цього не бачила. А тому зануритись з головою в африканські традиції з’їхались українці з усіх куточків держави. Окрім того, в Обирку традиційно тривають жнива.

«Уже шостий рік ми сіємо і жнемо хліб, у нас з’єдналося 2 фестиваля, багато хто приїхав на хліб, вони вже досвідчені хлібороби і найбільше вони кайфують, тому що хнуть разом з африканцями цього року – це для всіх так класно. Тому цього разу – це максимум, що ми могли за презентувати», — засновник мистецького хутора Обирок Леонід Кантер.

Дух Африки у кожному  куточку Обирку. Серед безмежної кількості локацій – ярмарок. Найбільший ажіотаж біля альтанки з африканським одягом.

Африканки залюбки чепурили українських дівчат, створюючи їм традиційні афрозачіски .

«Я навчилась цьому у Нігерії. В Африці традиційно плетуть коси аби виглядати симпатичніше. Але структура нашого волосся відрізняється – воно міцніше та густіше. Тому аби заплести косички українськім дівчатам ми використовуємо штучне волосся», — студентка КНАУ Дебура, Нігерія.

На фестивалі побуває більше сотні африканців. Частина  — це студенти українських вишів. Але вони привезли і родичів, що наразі мешкають в Африці.

«Існує африканське ком’юніті, яке в Україні є, у нас немає ніяких точок дотику, щоб зустрітися. Але зараз ми подолали ці бар’єри, налагодили мости дружби. І тепер я впевнений виникне маса класних заходів, групи музичні, спільний бізнес – це буде класно», — засновник мистецького хутора Обирок Леонід Кантер.

«Вони прості, відкриті . І за півгодини, що я його знаю, я вже все знаю про його дітей , настрій, долю. Розпитав про моє життя. Якось просто спілкуватися з ними», — гостя з Києва Ганна.

«Тут ставлення таке: один з іншим спілкується і всі посміхаються», — гостя з одеської області Людмила Головня.

Одна з локацій – кіно сарай, де у ці дні показують тематичні кінострічки. Формат не звичний: до сіновалу можна заходити тільки босоніж, без їжі та напоїв.

«Я як «великий» експерементатор люблю коли беруть одне й інше, поєднують і народжується щось нове. Сподіваюсь, що проект Мама Африка дозволить і українцям і африканцям відчути одне одного і створити щось нове», — хореограф, засновник балету Адам Вільям.

Мама Африка триватиме три дні. Попереду чаювання з послом Мароко, церемонія суданського весілля, безліч майстер-класів та розваг.

10.08.2017 - 13:41 | Views: 15485

Video:

Область:

Чернігівська область

Громади:

Батуринська міська об’єднана територіальна громада Батуринська територіальна громада

Source:

"Чeline"

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

17 October 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 October 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 October 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 October 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...