У Южноукраїнську громадам, які йдуть до об`єднання, експерти Миколаївського ЦРМС надали фахові рекомендації

Костянтинівська селищна рада Арбузинського району запросила Миколаївський ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» надати консультаційну та методичну допомогу з питань об’єднання громад.

Цільову групу під час зустрічі з фахівцями з питань децентралізації, які здійснюють у регіоні діяльність  у рамках реалізації програми U-LEAD з Європою «Програма для України - розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку», - представляли: очільники громад району, активісти, депутатський корпус рад, представники ЗМІ, посадові особи місцевого самоврядування районного рівня. Координаційна нарада відбулася 1 серпня у м. Южноукраїнськ у приміщенні Будинку культури «Енергетик».

Із вступним словом виступив директор Центру Валентин Бойко, який наголосив на нагальній необхідності та перспективах процесів децентралізації. «Децентралізація – це рух вперед» - таке гасло знайшло підтримку у присутніх, і, водночас, учасники координаційної наради висловлювались про перепони, які постають на шляху реформи органів місцевого самоврядування. Як з цим боротися, - намагались надати якомога слушні рекомендації представники Миколаївського ЦРМС.

Експерт з децентралізації Лілія Кравчук презентувала роботу Миколаївського Центру, провела глибокий аналіз процесів об’єднання громад у Миколаївській області загалом.

Лілія Станіславівна проінформувала про  етапи та алгоритм добровільного об’єднання, порівнюючи законодавство та практику.

Активісти с.Богданівка висловлювали обурення діями сільського голови з приводу об’єднання всупереч бажанню жителів села, оскільки вважають доцільнішим об’єднатися з Костянтинівкою, але процес йде до завершення.

Загалом під час заходу присутні отримали грунтовну інформацію, детально ознайомились із нормами законодавства в царині децентралізації. Обговорення відбувалось у діловому форматі, слухачі отримували ґрунтовні, широкі відповіді на свої запитання.

Під час заходу директор ВП «ЦРМС Миколаївської області» Валентин Бойко постійно надавав експертні коментарі на виступи, пропонував методичні поради.

Упродовж усього заходу відбувалась жвава дискусія. Наприкінці координаційної наради представники  Южноукраїнської міської ради надали пропозиції до керівництва Костянтинівської селищної ради, Миколаївського ВП ЦРМС щодо проведення круглого столу. Тож рухаємося вперед.

Область:

Миколаївська область

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

17 October 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 October 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 October 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 October 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...