Виїзна консультація до м. Молочанськ

17 липня 2017 року керівництвом Запорізької обласної адміністрації була проведена спільна виїзна консультація с представниками Запорозького ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» щодо об’єднання Молочанської міської ОТГ.

Питання формування об’єднаної громади гостро турбує мешканців території. В зустрічі приймали участь мер м. Молочанськ, голови Виноградненської та Долинської сільських рад, депутатський корпус зазначених територій, а також значна кількість громадських активістів.

Процес об’єднання на території був ініційований ще в 2015 році, але ряд суб’єктивних та об’єктивних факторів не дали можливість відбутися Молочанській ОТГ до цього часу.

З боку обласної державної влади та Центру розвитку місцевого самоврядування покладаються великі надії, що за умови консолідованої позиції всіх суб’єктів процес реформування вдасться завершити до кінця 2017 року.

Звернувшись до зібрання голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль підкреслив, що реформа децентралізації знаходиться в нього під особистим контролем і з боку обласної адміністрації буде надаватися вся необхідна підтримка в процесі створення нової громади. Він зазначив, що статус ОТГ дозволить території реально покращити якість життя населення та залучити значну кількість інвесторів в тому числі і міжнародних. В якості прикладу керівник області навів ситуацію Біленьковської ОТГ, де нещодавно був реалізований інвестиційний проект на 300 млн. грн.

Його слова підтримала заступник Зінаїда Бойко. Вона підкреслила, що Молочанська громада має всі ознаки спроможності і було б дуже не розумним гальмувати реформу, адже це принесе додаткові кошти на територію, які можна спрямувати на покращення життя мешканців території.

Грунтовний аналіз фінансових показників та перспектив функціонування майбутньої ОТГ представив присутнім директор Запорозького ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» Олександр Свистун.

Він акцентував увагу, що об’єднання дасть можливість збільшити бюджетні надходження втричі. Також показники громади по кількості дітей шкільного віку та дошкільнят, не тільки дозволить зберегти існуючу освітню мережу, а навіть актуалізує питання до її збільшення.

При цьому, якщо представники територій продемонструють активність, їм вдасться перейти на прямі відносини з державним бюджетом вже в 2018 році, та отримати інфраструктурну субвенцію.

На завершення експерт Центру з децентралізації Аскад Ашурбеков закликав мешканців території не зволікати та не сподіватися, що їх долю хтось вирішить за них. Все в руках громади і чим скоріше ви будете готові взяти на себе відповідальність, тим скоріше ви отримаєте переваги від реформи – підкреслив експерт.

Приклад Молочанська досить показовий, адже є ініціатива об’єднання з боку міського голови Володимира Вольвача, активні представники громадянського суспільства в особі Сергія Зубова. В цій ситуації ключовим завдання є пошук консенсусу між м. Молочанськ та Виноградненською і Долинською сільськими радами. Головний принцип – покращення життя мешканців всіх територій, що ввійдуть в громаду.

Підсумком консультації стала домовленість про алгоритм дій на найближчу перспективу, а саме: повторне ініціювання об’єднання з боку Молочанська, старт громадських обговорень в Виноградненській та Долинській сільських радах. 

18.07.2017 - 15:21 | Views: 8714
Виїзна консультація до м. Молочанськ

Attached images:

Область:

Запорізька область

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 September 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 September 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 September 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...