Представники громад Полтавської та Чернігівської області взяли участь у навчальній поїздці до Закарпатської області

З 12 по 16 червня  на запрошення  директора Закарпатського ВП ЦРМС Івана Дем’янчука відбувся навчальний візит представників громад Полтавської та Чернігівської областей до Закарпатської області. Метою поїздки було вивчення досвіду проектного менеджменту розвитку сільських територій, залучення інвестицій та реалізація проектів. Делегацію супроводжували директор Полтавського ВП ЦРМС Ірина Балибіна, директор Чернігівського ВП ЦРМС Ірина Кудрик та представник Програми U-LEAD з Європою.

Учасники поїздки мали можливість взяти участь у навчальному семінарі на тему : "Розвиток зеленого туризму на території сільських громад". Під час візиту було презентовано кращі практики діяльності садиб, брендинг та просування сільських територій, а також локальні проекти у сфері сільського туризму.

Як зазначив Денис Ман - директор департаменту економіки Закарпатської ОДА, Закарпатська область виділяє 3 млн грн на розвиток зеленого туризму з обласного бюджету. На даний момент в області функціонує 457 садиб,  які приймають туристів. За останній рік Закарпатську область відвідало близько одного мільйона  туристів, завдяки чому  отримано туристичного збору до місцевих бюджетів 2,4 млн грн. Одним із головних напрямків діяльності Департаменту економічного розвитку Закарпатської ОДА  є  розвиток інфраструктури,; сприяння розвитку туристичних маршрутів, садиб, народного промислу; навчання з організації підприємництва в зеленому туризмі.

Протягом навчального візиту відбувалися зустрічі із керівництвом таких  об’єднаних громад: Іваном  Клебаном – заступником Тячівського міського голови, Михайлом Ціриком – Вільховецьким сільським головою, Юрієм Клевцем -  Колочавським сільським головою, Іваном Дрогобецьким – Полянським сільським головою. На зустрічах з головами громад відбулося ознайомлення з успішною практикою функціонування туристичних об’єктів, садиб, скансен.

Цікавим досвідом було ознайомлення з з успішною практикою діяльності сільської сироварні  в с. Нижнє Селище. Саме сироварня є чудовим прикладом розвитку в селі підприємництва через проектну діяльність. Реалізація проекту сироварні дала можливість створити в селі робочі місця, проведення водогону, популяризувало село як місце для відвідування туристами.

Навчальний візит став поштовхом для учасників-представників громад для розвитку своєї подальшої діяльності в галузі туризму. Одним з таких прикладів є  “Barterwille art fest”, що пройде 14-15 липня у Менскій об’єднаній громаді Чернігівської області.

Даний фестиваль ініційований місцевою молодіжною спільнотою та активно підтриманий міською владою. Як сказала заступник менського міського голови Інна Скляр, яка по приїзді з навчального візиту до Закарпатської області вирішила з набутими новими знаннями згуртувати менян навколо розвитку зеленого туризму в громаді:

«У менян з’явилась чудова нагода спробувати себе в зеленому туризмі, адже на менський фестиваль “Barterwille art fest” очікується приїзд значної кількості туристів з різних куточків України. У організаторів вже виникає потреба у забезпеченні проживання та харчування гостей нашого міста. І тут в нагоді мають стати креативність, творчий підхід та гостинність жителів Мени та ближніх сіл».

Додатково, інші учасники навчального візиту вже розпочали роботу по підготовці стратегій розвитку туризму в громадах. Під час обговорення підсумків навчального візиту учасники високо оцінили  знання, отримані в результаті візиту та тренінгу.

Учасники визначили алгоритм дій, які необхідно зробити для розвитку туризму в їхніх громадах.  Зокрема, вирішили:  провести додатково навчання  для співробітників, котрі займаються розвитком туризму в громадах, далі визначитися з видами сільського туризму і наявними можливостями, а також необхідністю ресурсів.

Підводячи підсумки навчального візиту, варто зазначити, що Полтавські та Чернігівські громади, враховуючи великий потенціал в зеленому туризмі, отримали цінні теоретичні та практичні знання в плануванні, організації і проектному менеджменті в напрямку розвитку туристичної галузі в громадах. Туристична галузь може стати для багатьох громад імпульсом розвитку сфери послуг, ресторанно-готельного бізнесу, інфраструктури, зайнятості населення і, звичайно, візитівкою громади.  

07.07.2017 - 18:33 | Views: 10395
Представники громад Полтавської та Чернігівської області взяли участь у навчальній поїздці до Закарпатської області

Attached images:

Область:

Чернігівська область Полтавська область Закарпатська область

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

27 September 2024

27 September 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 September 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 September 2024