Факти – річ уперта: децентралізація – це інвестиції у розвиток територій і нові робочі місця

«До реформи децентралізації влади, в тому числі і фінансової децентралізації, бюджет розвитку Коломиї становив близько 10 мільйонів гривень. Ми намагалися отримувати додаткові кошти за рахунок продажу комунального майна та земельних ділянок з аукціону, але цей ресурс вже практично вичерпано. Минулоріч виключно за рахунок податкових надходжень (!) Коломия отримала близько 44 мільйонів гривень».

Так Коломийський міський голова Ігор Слюзар розповідає про минулорічний результат реформи.

 «Але найбільшою перемогою реформи у Коломиї я вважаю прихід інвестора – німецького концерну LEONI AG, що спеціалізується з виготовлення автомобільної електропроводки. Концерн погодився будувати у нас завод тільки тому, що отримав від міста гарантії підведення на обрану ним ділянку усіх необхідних комунікацій. На це ми витратили понад 6 мільйонів гривень власних коштів. До реформи такі капіталовкладення були би нам не по кишені», - пояснив Ігор Слюзар.

За його словами, будівництво заводу розпочалося у жовтні минулого року, і вже у вересні цього року він почне випускати першу продукцію.

«LEONI інвестує у будівництво першої черги Коломийського заводу близько 15 млн євро, створивши до 600 робочих місць. Це найбільша інвестиція за всю історію Івано-Франківської області», - підкреслив Коломийський міський голова.

Тернопільському міському голові Сергію Надалу також є що сказати. У коментарі «Децентралізації влади» він наголосив на важливості продовження реформи.

«Дуже добре, що децентралізація почалася саме з фінансів. Міста отримали додаткові кошти, які використовують саме так, як потрібно громадам. Бюджет Тернополя 2016 року у порівнянні з 2015 роком зріс на 30%. Що це дало? Збільшилася кількість реалізації інфраструктурних проектів: будівництво і ремонт доріг, прибудинкових територій, відпочинкових зон, закладів соціальної сфери. Всі роботи, які ми зробили за період з початку старту фінансової децентралізації стали можливими саме завдяки цій реформі. Звичайно, що після фінансової децентралізації містам почали передавати додаткові повноваження, а з ними і витрати, яких раніше ми не мали. Є певні труднощі, але, вважаю, це труднощі перехідного етапу, які минуть, все стабілізується. Важливо, що процес пішов і він позитивний. Зупинятися не можна, треба продовжувати втілювати цю реформу. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який є головним ідеологом децентралізації, чудово розуміє міських голів, знає проблематику місцевого самоврядування, бо раніше сам  був міським головою. Тому ми й надалі розраховуємо на його підтримку. Звичайно, що є чимало противників цієї реформи, але сподіваємося, що вона буде рухатися вперед з урахуванням тих побажань, які даватимуть громади», - сказав Сергій Надал.

 

22.06.2017 - 15:06 | Views: 6971
Факти – річ уперта: децентралізація – це інвестиції у розвиток територій і нові робочі місця

Tags:

investments

Область:

Івано-Франківська область Тернопільська область

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 July 2024

Карбонова громада. Інтерв’ю очільника Долинської ТГ

Карбонова громада. Інтерв’ю очільника...

Голова Долинської громади Івано-франківської області Іван Дирів про те, як його громада «постачає світло» державі і...

03 July 2024

Успішна стратегія - здорова громада: як ефективно спланувати розвиток медичної сфери на місцях

Успішна стратегія - здорова громада: як...

Сьогодні вже нікого не треба переконувати у важливості стратегічного планування та його ролі у забезпеченні сталого...

03 July 2024

Культура та креативні індустрії для сталого регіонального розвитку: тези з форуму у Вінниці

Культура та креативні індустрії для сталого...

26 червня у Вінниці відбувся другий із серії культурних форумів Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та...

03 July 2024

Громада з туристичними та медійними амбіціями: як Царичанці втілюють мрії в життя завдяки співпраці з міжнародними партнерами

Громада з туристичними та медійними амбіціями:...

Царичанська селищна громада одна із найстаріших на Дніпропетровщині – перші згадки про цей край датуються 1604 роком....