На Глобинщині водонапірні вежі почали замінювати на сучасні електронні комплекси

Упродовж останніх кількох років енергоощадні технології почали семимильними кроками підкорювати світ. В Україні також все актуальнішими стають питання енергозбереження та відповідної фінансової економії. Одним із таких проектів зацікавилася Глобинська об’єднана територіальна громада, котра  однією із небагатьох в Україні, почала відмовлятися від систем водонапірних веж, замінюючи їх на сучасні електронні комплекси.

Голова Глобинської об’єднаної територіальної громади Станіслав Джусь розповів про те, як реалізовують проект:

«Ми звернули увагу на цей проект тому, що  наша центральна водонапірна вежа потребувала значних капіталовкладень та технологічних моментів для проведення капітального ремонту. Вивчаючи це питання ми знайшли шлях його альтернативного вирішення новими технологіями за рахунок використання системи «КАСКАД». З самою системою ми ознайомились у місті Миргород, на зустрічі Асоціації міст Полтавської області, де вона була представлена виробником».

Система «КАСКАД» - український проект компанії з міста Миколаїв, котра надає змогу автоматично керувати електронними системами та пристроями такими як насоси, вентиляційні системи, роторні двигуни тощо. (примітка редакції).

За словами Станіслава Джуся система працює, змінюючи імпульс подачі напруги до артезіанського глибинного насосу, що знаходиться на відстані від поверхні близько 100 метрів, подавати воду у мережу не через систему водонапірної вежі, а безпосередньо в мережу при певній подачі тиску води, враховуючи більший чи менший розбір води в системі. Якщо казати простими словами, то сама система являє собою невеликий блок, що закріплений на стовпі та займає мало місця. В середині знаходиться набір з кількох електронних систем, що керує процесом подачі води за рахунок збільшення чи зменшення частоти обертів глибинного насосу, але, підтримуючи однаковий тиск води в різні періоди часу, та системи дистанційного управління. Окрім стабільної подачі води, за рахунок зменшення потрібної кількості обертів насосу, отримують можливість зекономити електроенергію. За нашими підрахунками, в середньому, на одному водозаборі мають економію у 8 тис. грн. Але зі збільшенням розбору води у літній період економія складатиме близько 10 тис. грн на місяць. Враховуючи вартість обладнання, інвестиція у цей проект повністю відбивається протягом двох років.

На сьогоднішній день, у Глобинській територіальній громаді існує 27 водозаборів, на 4 зараз вже встановлена така система. Обрані вони були за принципом встановлення там, де є найбільший розбір води. Протягом 2-3 років у планах хочуть зробити повну заміну веж на цю систему. Окрім того, в майбутньому, система дасть можливість диспетчеризації цих систем, щоб мати можливість з однієї точки керувати системою та здійснювати її моніторинг на наявність пошкоджень. Використання новітніх технологій дає змогу заощаджувати ресурси та збільшувати кількість «зелених» проектів в Україні, виводячи її на новий світовий рівень поруч із державами Європи та світу, вважає очільник Глобинської територіальної громади.

Область:

Полтавська область

Громади:

Глобинська міська об’єднана територіальна громада

Source:

Сайт Полтавської ОДА

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 September 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 September 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 September 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...