Представники об’єднаних територіальних громад з Тернопільщини взяли участь в обговоренні питань утворення ОТГ на Прикарпатті

Під головуванням заступника голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Богдана Кобилянського у Долині відбулось засідання «круглого столу» з питань децентралізації. Захід було організовано для представників місцевого самоврядування з Долинського та Рожнятівського районів.

Участь в обговоренні взяли перший заступник голови РДА Віктор Громиш, заступник очільника районної ради Михайло Лаврів, міський голова Володимир Гаразд, начальник управління регіонального розвитку департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА Роман Мочерняк, директори Івано-Франківського та Тернопільського центрів розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк і Віктор Литвинчук. Долучились до обговорення й представники об’єднаних територіальних громад з Тернопільської області. 

Директор ІФ ЦРМС Руслан Панасюк, відкриваючи засідання, підкреслив, що відповідно до оновленого перспективного плану в нашій області планують утворити 57 ОТГ. Зокрема, дві територіальні громади в Долинському районі (Долинську та Витвицьку ОТГ) та чотири в Рожнятівському (Рожнятівську, Спаську, Перегінську та Брошнів–Осадську об’єднанні громади). Щоправда, говорить експерт, просування реформи децентралізації у цих районах відбувається досить мляво. Як результат, утворено лиш одну - Витвицьку ОТГ на Долинщині. На Рожнятівщині до цього часу не утворено взагалі жодної ОТГ. 

Говорячи про реформу місцевого самоврядування на Прикарпатті, експерт нагадав, що в нашій області утворено 15 територіальних громад. Сьогодні ведеться робота над забезпеченням якісного та збалансованого функціонування цих ОТГ. Територіальні громади мають значні фінансові ресурси, проте у них є брак у кваліфікованих кадрах. 

Заступник голови облдержадміністрації Богдан Кобилянський наголошував на важливості проведення реформи місцевого самоврядування в Україні. На його переконання, нині відбуваються значні зміни в сфері публічного управління та вибудовується нова система координат.

Директор Тернопільського центру розвитку місцевого самоврядування Віктор Литвинчук повідомив, що впродовж 2015-2017 років на Тернопільщині утворено 39 ОТГ. На розвиток інфраструктури цих громад минулоріч з Державного бюджету було виділено 142 млн гривень. Нині представники обласної влади спільно з експертами працюють у двох напрямках. «Перший напрямок – це продовження об’єднання територіальних громад в області. На другому рівні ми навчаємо громади ставити спроможними, тобто заробляти кошти, оскільки розуміємо, що донорські програми не будуть вічними», — підкреслив Віктор Литвинчук.

Директор Тернопільского ЦРМС особливо наголошував на важливості підготовки та формуванні кадрового потенціалу в ОТГ. «Ми навчаємо представників ОТГ створювати власні стратегії розвитку, робити інвестиційні проекти, допомагаємо впроваджувати в громадах інструменти електронного врядування, а також надавати якісні публічні послуги», — наголосив Віктор Литвинчук.

У свою чергу, міський голова Долини Володимир Гаразд сказав, що одностайної підтримки процесу об’єднання у Долині поки немає. Він наголошував на необхідності утворення ОТГ та закликав громадськість наважитись на цей відповідальний крок. 
Поряд з тим Володимир Гаразд презентував гостям з Тернопільшини здобутки Долини в сфері енергоефективності.

У рамках перебування на Долинщині тернополянам було представлено й інші успішні проекти, зреалізовані на Прикарпатті. Так, зокрема, експерт «Туристичної асоціації Івано-Франківщини» Лада Маланій ознайомила їх з транскордонним проектом «Центр спадщини Вигодської вузькоколійки», а також розповіла про створення ключових продуктів розвитку територій.

13.06.2017 - 12:16 | Views: 11186

Attached images:

Область:

Тернопільська область Івано-Франківська область

Source:

Івано-Франківська обласна державна адміністрація

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...