Юні друзі децентралізації: як діти допомагають розбудовувати свою громаду

              Автор: Дмитро Синяк

 

 

 

Дитячі малюнки та уривки зі шкільних творів стали керівництвом до дії для очільників Новоборівської громади Житомирської області

- Я відразу сказав своїй команді: будь-яка ідея, навіть найабсурдніша, має право на життя, – розповідає голова Новоборівської громади Житомирської області Григорій Рудюк. – Тому не соромтеся, викладайте все, що приходить до вас у голову, будемо аналізувати…

Виконуючи це дещо незвичне розпорядження голови, хтось запропонував у рамках опитування громадської думки провести у Новоборівському опорному ліцеї конкурс дитячих творів та малюнків на тему: «Якою я хочу бачити громаду». Григорій Рудюк погодився, і результат здивував багатьох.

Директор Новоборівського ліцею Наталія Герасимчук гортає стоси дитячих малюнків, а начальник відділу освіти, охорони здоров’я і соціально-культурної сфери Новоборівської ОТГ Людмила Магдич зачитує уривки з найкращих творів.

«Мене звати Занчуківський Анатолій. Я учень 8-го класу, живу у селищі Нова Борова. Я дуже хочу, щоб у нас багато що змінилося. По-перше, це дороги. По вулиці не можна спокійно кататися на роликах та на велосипедах через те, що на дорогах багато ям. А ще я хочу, щоб у нашому селищі було побільше спортивних секцій. Боксу, наприклад».

«Селище у нас красиве. Люди дуже дружні. Але потрібні термінові зміни. У школах потрібно більше спортивного інвентаря. Також я хотів би парк відпочинку. А ще я хотів би зробити футбольне поле перед школою. І футбольний клуб. Дуже мрію про те, що все це збудеться. Сосновський Максим, учень

«Нова Борова – велике цивілізоване селище. Але йому ще далеко до міста. Хотілось, щоб тут були спорткомлекс, басейн, дитяче кафе, фонтан, рівні дороги, освітлення вулиць, парк. І ще, щоб була ветеринарна клініка. Треба зробити лавки біля доріг та більші пляжі. Треба очистити наш головний пляж від сміття. Ми маємо надію, що наші мрії стосовно селища збудуться. Горбач Аліна, 5 клас».

«У моєму селищі є багато магазинів, дві аптеки, три школи, два садочки, один музей та одне зданіє від сільської ради для ігор. Я б хотів, щоб у нас були фонтан, парки, музеї, дитячі майданчики, кафе, банки, мусорні баки, гарні дороги, заправка, зоопарк, заповідник, клумби, вуличні телефони, будинок для безпритульних собак і котів. Все це може трапитися у майбутньому. Журавська Віка, 5 клас».

«… головне – школу утеплити. Сахневич Надя, 4 клас».

- Ніхто з дітей не написав, що у майбутньому хоче виїхати з селища, – каже Наталія Герасимчук. – Вони тільки просять, щоб ми, дорослі, створили для них гідні умови проживання.

- Деякі малюнки та уривки з творів ми сприйняли, як керівництво до дії, – додає Григорій Рудюк. – Заасфальтували вулицю, утеплили Новоборівську гімназію, облаштували майданчик для міні-футболу, встановили просто неба тренажерний зал, навіть знайшли у Коростині тренера з боксу, який вже заснував у нас секцію. Цьогоріч плануємо утеплити й капітально відремонтувати ліцей, де взимку діти дуже мерзнуть. Адже його збудовано за казахстанським проектом, розрахованим на спекотні степи. Дехто у громаді обурюється: мовляв, створюйте робочі місця, ремонтуйте дороги, а не закопуйте гроші у ремонти шкіл! А я так вважаю: поки діти мерзнуть, ми просто не маємо права зосереджуватися на чомусь іншому.

У ліцей, що отримав статус опорної школи, Новоборівська громада вже зробила чималі інвестиції. Насамперед виділила 309 тис. грн на проект тепломодернізації закладу. Ще понад 500 тис грн ліцей отримав, виборовши ІІ місце у конкурсі серед опорних шкіл Житомирської області. Ці гроші пішли на обладнання чотирьох навчальних кабінетів.

- Щоб кілька років тому встановити до ліцею котли на твердому пальному, мені треба було добратися до Києва, – розповідає Наталія Герасимчук. – Спершу я регулярно їздила у район, згодом – в область, потім виходила на народних депутатів, зустрічалася ледь не з міністром. І усім пояснювала, що нам у Новоборівському ліцеї дуже холодно. Дехто з тих, кому я це пояснювала, вперше чув про Нову Борову. А тепер, після старту реформи децентралізації влади, у нашому селищі все якось відразу зажило, стало швидше обертатися. Влада – поруч, відтак до неї тепер простіший доступ. Вона наші проблеми розуміє і намагається вирішити у першу чергу.

 

 

Фото зліва - направо: Наталія Герасимчук, директор Новоборівського ліцею  та Людмила Магдич, начальник відділу освіти, охорони здоров’я і соціально-культурної сфери Новоборівської ОТГ 

 

Утеплення ліцею, на думку, пані Наталії, є наріжним каменем для створення на його базі освітнього простору цілої громади.

- Ми маємо тут унікальний комплекс – каже вона. – На 3,5 га площі розташувалися ліцей, дошкільний Центр розвитку дитини «Сонечко», Центр дитячої та юнацької творчості, хореографічна студія,  автошкола, тир, селищна бібліотека, відділ освіти і краєзнавчий музей. Усе це, звичайно, потребує ремонту, але діє. Я вважаю, що коли у нас буде тепло, діти не захочуть йти додому, переходячи після уроків на гуртки, беручи участь у тематичних вечорах тощо. А коли школярі мерзнуть, природно, що їм не до гуртків…

Незважаючи на потребу у негайному ремонті, Новоборівський освітній простір вже дає непогані результати. У Центрі розвитку дитини, де протягом двох років разом з вихователями працюють лікар-педіатр і медсестра, значно зменшилася кількість захворювань. Учні ліцею минулоріч здобули 6 призових місць на обласних олімпіадах. Минулого року на ЗНО один учень ліцею отримав максимальні 200 балів з математики, а позаминулого такий же результат показав ще один учень на тестуванні з біології.

- Коли дитина пишається власною школою, патріотизм набуває у її свідомості об’єму, – каже Наталія Герасимчук. – Дитині вже не треба пояснювати, що таке Батьківщина. Для неї це рідне село, яке з кожним роком стає дедалі краще, рідна школа, яка перемагає у цілій низці освітніх конкурсів. Згодом школярі підсвідомо намагатимуться перенести почуття цієї гордості на власну роботу, на цілу країну. Саме так і будується держава…

- Я часто буваю у закордонних відрядженнях, де за відвідую зокрема і школи, – додає Григорій Рудюк. – Так-от, єдине, що нам варто позичити із закордонного досвіду, це вміння створювати комфортні умови для навчання. Я маю на увазі нормальні туалети для різного віку, максимально забезпечені навчальні кабінети, різнокольорові фасади та розписані стіни у коридорах. А навчальними програмами та індивідуальними методичними розробками ми самі можемо допомагати нашим закордонним колегам. Приклад Нової Борової довів, що навіть у сільській місцевості можна отримувати високу шкільну освіту, навчаючись за передовими методиками.

 

Attached images:

Tags:

report

Область:

Житомирська область

Громади:

Новоборівська селищна об’єднана територіальна громада Новоборівська територіальна громада

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

26 July 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 July 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 July 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 July 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...