Як громадам заробляти гроші. Досвід Кочубеївської ОТГ (+відео)

Об’єднані територіальні громади мають не тільки займатися відновленням інфраструктури, але й планувати економічний розвиток власних територій, котрі згодом повинні стати джерелами податкових надходжень. Про власний досвід у цьому напрямку розповів голова Кочубеївської об’єднаної територіальної громади Херсонської області Іван Дударь. Він був гостем «Речників громад» в Українському кризовому медіа-центрі.

- Перші додаткові 15 робочих місць ми отримали, створивши Центр первинної медико-санітарної допомоги, – сказав Іван Дударь. – Це лікарі, медсестри, фельдшери, водії «швидкої» тощо. На черзі створення комунальних підприємств, які обслуговуватимуть усі 14 населених пунктів нашої громади. При цьому будуть максимально застосовані енергозберігаючі технології та альтернативні джерела енергії. Наприклад, дороги у нашій громаді постійно заростають чагарниками. Раніше їх просто вирубували і палили. Тепер ми придбали спеціальний подрібнювач, який перетворює непотрібні гілки на тирсу. Згодом встановимо пелетну лінію, яка пресуватиме тирсу і фасуватиме її у пелети. Завдяки цій лінії ми не лише приведемо у порядок усі дороги, але й отримаємо кілька додаткових робочих місць.

У найближчих планах Івана Дударя відкриття у Кочубеївці кооперативу зі збору молока. У цьому йому допомагає проект USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» («Агросільрозвиток»), переможцем відповідного конкурсу якого стала Кочубеївська громада.

- Зараз по території нашої громади регулярно їздять три молоковози, збираючи молоко у людей, – веде далі Іван Дударь. – По-перше, громада нічого не отримує з цього, бо податки власники молоковозів сплачують не у нас. По-друге, люди змушені здавати молоко майже за безцінь, бо не мають альтернативи. У зв’язку з цим ми плануємо відкрити на території громади не тільки пункт зі збору молока, але й придбати устаткування, за допомогою якого можна буде охолоджувати і пастеризувати його. Це дозволить постачати молоко на ринок вже за набагато вищою вартістю, збільшивши за рахунок цього і ціни на прийом сировини. Пастеризоване молоко, зібране у нашій громаді, можна буде не тільки продавати гуртовикам, але й постачати у наші школи та дитячі садки.

Наступне джерело наповнення бюджету громади – створення Центру надання адміністративних послуг. У цьому напрямку Кочубеївська ОТГ має унікальні напрацювання, адже у громаді працює представник Пенсійного фонду, який може нараховувати пенсії, надавати будь-які роз’яснення, видавати довідки тощо.

- Посаду фахівця з «пенсійних» питань минулоріч нам вдалося отримати завдяки розумінню начальника Пенсійного фонду Херсонської області,  – зазначає Іван Дударь. – Тепер людям, щоб з’ясувати якісь деталі щодо своїх пенсій, не потрібно їхати у район. Півставки такому працівникові забезпечує Пенсійний фонд, а ще півставки – громада. За це він бере на себе ще й роботу з оформлення субсидій, соціальних виплат тощо. Крім цього, якщо комусь з мешканців Кочубеївської ОТГ треба проконсультуватися з представниками Пенсійного фонду у райцентрі, працівник у Кочубеївці може організувати для них зв’язок по скайпу. Це надзвичайно спростило життя людям, які до цього змушені були по кілька разів їздити у районний центр, щоб уточнити щось чи здати потрібні документи. Громада ж отримала додаткове робоче місце.

На думку Івана Дударя, суттєво допоможе громадам у створенні робочих місць закон про передачу земель за межами громад до сфери їх управління. Вільні земельні масиви дадуть можливість створювати технологічні парки, формуючи цікаві інвестиційні пропозиції.

Як Кочубеївська ОТГ управляє первинним рівнем медицини читайте ТУТ

22.05.2017 - 19:12 | Views: 14715
Як громадам заробляти гроші. Досвід Кочубеївської ОТГ (+відео)

Video:

Область:

Херсонська область

Громади:

Кочубеївська сільська об’єднана територіальна громада Кочубеївська територіальна громада

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

16 September 2024

16 September 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 September 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...

16 September 2024