Досвід об'єднання: Омельницька ОТГ є однією із кращих в Україні

Європейський і світовий досвід свідчить: місцеві проблеми можна ефективно вирішувати лише на місцевому рівні. Держава ніколи не дійде до проблем кожного села чи міста, кожної вулиці чи двору. В Україні 2 роки триває процес об’єднання територіальних громад. Наразі їх створено близько 200. 

 4-річна Юліана з мамою Іриною поспішають до оновленого садочка "Веснянка" у селі Демидівка, що в Омельницькій об'єднаній територіальній громаді  Кременчуцького району. Мама розповідає, що доня часто хворіла, бо у садочку було холодно. Директорка дошкільного закладу радіє оновленню, каже:приміщення збудоване під школу ще півстоліття тому.

Олена Радочин, директорка  дошкільного підрозділу "Веснянка": Як красиво! У Демидівці такого садочка не було! Це дуже велика подія для нашого села, у нас відбувся ремонт і реконструкція.

Олександра Шеремєтьєва, голова Омельницької ОТГ: Ми у себе сформували соціальний простір. І цей соціальний простір дав позитивний ефект. Міністр відмітив нашу позитивну динаміку. Найприємніше що - що люди отримують ці послуги і ми можем їх надавати - для мене це найприємніше.

Нині Омельницька ОТГ є однією із кращих в Україні. На її прикладі відпрацьовували створення єдиного освітньо-культурно-спортивного простору в рамках держави. Саме цю громаду не раз ставив у приклад іншим регіонам Прем'єр-міністр Гройсман перед камерами та у соцмережах.

Володимир Гройсман, Прем'єр-міністр України: По великому рахунку до 2014 року ми втрачали місцеве самоврядування, села. Ми нічого не зробили на центральному рівні, для того, щоб дати можливість, щоб дати селу, селищу, місту розвиватися.

Щороку зникає кожне 10-те село, а половина всіх сіл області має менше 300 жителів.

На цьому відео громада села Кунівка розмовляє з головою та депутати, мовляв, вони не хочуть об'єднуватися з Кобеляками. У деяких районах громади досі сперечаються щодо реформи системи місцевого самоврядування, вони не знають, чого очікувати після об’єднання.

Віктор Радько, міський голова Лохвиці: Ми ще знаходимся, ще створена робоча група, рік назад ми не були готові до об'єднання, але пропрацювавши рік, що це майбутнє, і думаєм, що ця реформа буде найуспішніша в нашій державі.

Крім Оржицького,Чорнухинський район теж не надав жодних пропозицій. Усе залежить від того, чи є команда, яка готова взяти на себе відповідальність, - коментує консультант регіонального відділу Асоціації  міст України Ірина Дудка.

Ірина Дудка, консультант регіонального відділу Асоціації  міст України:Звісно, що частина керівників, яким зручніше там допрацювати до якогось свого рубежа, пенсійного, чи якогось іншого. Тому що ОТГ змушує працювати дуже швидко, дуже активно, там не можна пересидіти, перечекати, кивати на когось іншого.

Відповідальність, фінансові ресурси і можливості змінювати своє життя тепер на місцях. Усі місцеві бюджети об'єднаних територіальних громад  області за 2016 рік перевиконали планові показники доходів загального фонду. Найбільше - 185% - по Недогарківській ОТГ.

 Ірина Дудка, консультант регіонального відділу Асоціації  міст України:Що найкраще говорить про успіх – звичайно фінансові ресурси. Збільшилося надходження до місцевих бюджетів, з рахунок того, що тепер податок на доходи фізичних осіб зараховуються в місцеві бюджети. І це серйозний ріст, головне джерело надходжень. За рік, коли прожили об'єднані громади в новому форматі, доходи на одного мешканця в середньому по Полтавщині зросли в понад тисячу гривень.  По Україні є ріст феноменальний, там є на 15-18 тисяч зросли доходи.

У 2015-му на Полтавщині створили 12 об’єднаних громад. На кінець квітня 2017-го – їх 18, на початку травня створять ще 2 – Великобагачанську і Рокитянська. Вони різні: міські, селищні, сільські, за чисельністю – від 3 з половиною тисяч до понад 18 тисяч населення. Переглянути відео можна ТУТ.

Область:

Полтавська область

Громади:

Омельницька сільська об’єднана територіальна громада

Source:

«Лтава»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...