Синергія громад Запорізької та Дніпропетровської областей. Міжмуніципальне співробітництво – як інструмент розвитку

На базі Запорізького ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» пройшов міжрегіональний тренінг для представників об’єднаних територіальних громад Запорізької та Дніпропетровської областей на тему «Співробітництво як інноваційний інструмент розвитку спроможності органів місцевого самоврядування». В рамках даного заходу були розглянуті основні принципи міжмуніципального співробітництва. Присутніх ознайомили з нормативно-правовою базою, етапами розробки договорів та досвідом і кращими практиками Полтавської області, України та продемонстрували міжнародний досвід загалом.

- Це надзвичайна подія, адже ми вперше проводимо міжрегіональний семінар для двох областей. Сьогодні ми обговорювали дуже цікаву тему, даний закон – це саме той закон, який був фактично першим в концепції формування місцевого самоврядування і навіть передував закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад». На меті даного закону – спонукати до об’єднання та раціонально використовувати кошти суміжних територіальних громад. За показниками статистики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, на разі в нашій країні зареєстровано 81 договір про співробітництво територіальних громад, в свою чергу, Дніпропетровська область має лише один договір, а Запорізька жодного. Тому є доцільним та актуальним проведення тренінгу з даної тематики, - розповів директор Запорізького ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» Олександр Свистун.

Заступник голови - керівник апарату Запорізької обласної державної адміністрації зазначила, що децентралізація – це спільні зусилля громадськості, Центрів розвитку місцевого самоврядування, обласних державних адміністрацій та обласних рад.

- Я впевнена, що тільки спільними зусиллями можна досягнути мети. Ми маємо сподівання, що співпраця з Дніпропетровською областю призведе до розвитку наших громад. Прикро, що наразі Запорізький регіон не має жодного договору на своєму рахунку, але це не дивно, адже зараз недостатньо інформації та досвіду. Тренер, якого запрошено сьогодні, є дуже кваліфікованим. Олександр Ісип пропрацював напротязі довгого часу в органах місцевого самоврядування та був мером міста Кобеляки, Полтавської області. На разі даний регіон є лідером укладання таких договорів, саме тому нашим громадам буде корисно поспілкуватись з ним та отримати всі необхідні знання та навички, - розповіла Зінаїда Бойко.

Своєю думкою поділилась і директор Дніпропетровського ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування».

- Разом із Запоріжжям ми зробили дуже багато. Всій Україні ми продемонстрували синергію двох областей по просвітницьким напрямкам реформи децентралізації. Перше дистанційне навчання було направлене на два наших регіони, після цього курсу народились перші громади. Я повністю підтримую думку стосовно важливості цієї теми. Міжмуніципальне співробітництво має стати одним з головних інструментів не лише ОТГ, а й інструментом залучення тих, хто не має бажання об’єднуватись. Завдяки даному співробітництву громади матимуть змогу залучати суміжні території до свого складу, - зазначила Олена Тертишна.

Питання міжмуніципальної співпраці може відкоригувати спроможність у впровадженні секторальних реформ. Сподіваємось на подальші успіхи у розвитку наших громад та плідну співпрацю Дніпропетровського та Запорізького регіонів.

26.04.2017 - 20:51 | Views: 9090

Attached images:

Область:

Запорізька область Дніпропетровська область

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 July 2024

Карбонова громада. Інтерв’ю очільника Долинської ТГ

Карбонова громада. Інтерв’ю очільника...

Голова Долинської громади Івано-франківської області Іван Дирів про те, як його громада «постачає світло» державі і...

03 July 2024

Успішна стратегія - здорова громада: як ефективно спланувати розвиток медичної сфери на місцях

Успішна стратегія - здорова громада: як...

Сьогодні вже нікого не треба переконувати у важливості стратегічного планування та його ролі у забезпеченні сталого...

03 July 2024

Культура та креативні індустрії для сталого регіонального розвитку: тези з форуму у Вінниці

Культура та креативні індустрії для сталого...

26 червня у Вінниці відбувся другий із серії культурних форумів Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та...

03 July 2024

Громада з туристичними та медійними амбіціями: як Царичанці втілюють мрії в життя завдяки співпраці з міжнародними партнерами

Громада з туристичними та медійними амбіціями:...

Царичанська селищна громада одна із найстаріших на Дніпропетровщині – перші згадки про цей край датуються 1604 роком....