З’явилися умови для пришвидшення утворення об’єднаних громад, – експерт Галина Гречин

Уточнення законодавства про добровільне об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів, прискорить процес утворення нових об’єднаних громад у Львівській області.

Про це повідомила консультант з правових питань Офісу реформ у Львівському регіональному відділенні Асоціації міст України Галина Гречин, – інформує прес-служба Офісу реформ.

За словами експерта, тривалий час існувала певна правова колізія щодо об’єднання громад, розташованих на територіях суміжних районів: оскільки заборони на таке об’єднання не існувало, то деякі громади повністю проходили шлях до свого утворення. Але завершального етапу не відбувалося, оскільки ЦВК не призначала у таких громадах виборів. Відтепер ЦВК не матиме підстав відмовляти, оскільки в законі чітко прописано, що спершу відбуваються вибори, а після цього уже проходить етап внесення змін у межі районів.

Таких громад, за словами Галини Гречин, по усій Україні є близько 30. Одна із них – Воютицька, є на Львівщині. Причому через непризначення виборів Воютицька громада навіть судилася з ЦВК.

«Очевидно, новий закон сприятиме утворенню Бібрської ОТГ, до якої хоче приєднатися Соколівська сільська рада із сусіднього Жидачівського району. До потенційної Східницької ОТГ хоче приєднатися Ластівська сільська рада із Турківського району, до Трускавецької ОТГ – Орівська сільська рада із Сколівського району. Такі міжрайонні об’єднання базуються на історичному або географічному підґрунті, тому межа району, якої для людей по факту не існує, не повинна бути перепоною», – зазначила Галина Гречин.

Також нові законодавчі зміни вирішують питання з містами обласного значення, щодо яких від ЦВК теж існувала вимога зміни меж. Тепер закон чітко каже – утворення ОТГ навколо міста обласного значення зміни меж районів не потребує. У Львівській області міст обласного значення дев’ять, а одне з них – Новий Розділ уже перебуває на завершальних етапах утворення об’єднаної громади зі сусідніми сільськими радами. 

Область:

Львівська область

Source:

«zik»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...