Голова облдержадміністрації Валерій Коровій взяв участь у засіданні Клубу голів об’єднаних територіальних громад

12 квітня, у місті Калинівка відбулося засідання Клубу голів об’єднаних територіальних громад при Вінницькій обласній Асоціації органів місцевого самоврядування, участь у якому взяли також голова облдержадміністрації Валерій Коровій, голова обласної Ради Анатолій Олійник, керівники окремих департаментів ОДА та очільники Калинівського району.

В ході зібрання директори профільних департаментів регіону інформували голів об’єднаних територіальних громад про розмежування функцій, повноважень та видатків на утримання закладів культури, соціальної сфери, фізичної культури та спорту між ОТГ, районною радою та райдержадміністрацією, а також торкнулись питання повноважень об’єднаних громад в управлінні навчальними закладами, окремих позицій фінансування системи охорони здоров’я та низки інших.

«Закон про добровільне об’єднання територіальних громад спрацював. Внесені зміни в Бюджетний кодекс, що визначили розподіл ПДФО: 60 % податку тепер спрямовується не на районний рівень, а в об’єднану громаду, до ОТГ з району перевели дотацію на утримання об’єктів соціально-культурної сфери, освітню та медичну субвенції, - зазначив, звертаючись до учасників засідання, голова облдержадміністрації Валерій Коровій. – Але якщо ми ведемо мову про освіту, охорону здоров’я, фізичну культуру і спорт – ці питання не унормовані чинним законодавством».

Керівник ОДА наголосив, що зазначені функції – освіти, культури, охорони здоров’я, питань у справах дітей, фізичної культури та спорту, а також окремі повноваження з точки зору управління – це функції держави. І на місцевому рівні за реалізацію державної політики у цих галузях відповідають облдержадміністрація та районні державні адміністрації, тоді як містам обласного значення держава вказані функції делегувала.

«У вашому ж випадку управлінські питання не делеговані – лише утримання. Наприклад, формування політики школи буде здійснюватися районним відділом освіти, але забезпечення нормального режиму роботи навчального закладу залишається за об’єднаною громадою», - зазначив Валерій Коровій.

Водночас він зауважив, що ще чимало питань у діяльності ОТГ залишаються неврегульованими, оскільки нормативні відомчі документи не встигають реагувати на сучасні життєві виклики. Відтак повідомив про створену окрему робочу групу, яка нині вивчає різний досвід у цьому напрямку.

В ході зустрічі учасники зібрання також обговорили низку актуальних питань, які виникають у процесі їх діяльності, та у форматі запитань-відповідей мали змогу з’ясувати необхідну інформацію.

Область:

Вінницька область

Source:

Сайт Вінницької ОДА

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...