Теребовлянська громада створює прототипи розважальних центрів

Об’єднані громади Тернопільщини демонструють перші результати децентралізації. Наприклад, Теребовлянська взялася за облаштування центрів культури та дозвілля. Їх у громаді планують створити аж п’ять. Три з них уже функціонують. І це дозволило урізноманітнити життя громади.

Днями на Тернопільщині відбувся прес-тур, організований журналістами з Харківщини. У ньому взяли участь представники медіа з різних областей.

Під час поїздки журналісти планували перейняти досвід децентралізації та створення територіальних об’єднаних громад. Як приклад, організатори обрали Теребовлянську громаду. Вона є однією з найбільших в області й об’єднує близько 30 тис. населення.

Разом із журналістами Теребовлянську громаду відвідав і голова Тернопільської облради Віктор Овчарук. Він наголосив, що нині Тернопільщина є лідером зі створення громад, але нашому регіону пора переходити від кількісних до якісних показників.

– Сьогодні в контексті територіальних громад слід говорити не про кількісні, а про якісні показники. Потрібно укріпити громади, аби вони відчули і показали позитивні зміни в результаті децентралізації, – каже Віктор Овчарук. – Одним із таких показників є наповнення бюджету. Другий момент – організація роботи всіх служб та напрямків. У тому числі освіти, культури, медицини, соціального захисту.

Переконаний, що багато залежить від команди, яка є у територіальній громаді, від її настрою та бажання працювати для людей.

У рамках прес-туру журналісти відвідали один із центрів культури і дозвілля (КІД) Теребовлянської громади. За словами очільника облради, за якісними показниками ці заклади випереджають подібні установи у сусідній Польщі. Центр дозвілля громади створили на базі будинку культури. Він об’єднує дитячий садок, гурткову роботу.

Ремонтні роботи у приміщенні зробили за кошти Фонду регіонального розвитку, призначені на покращення інфраструктури та розвитку територіальних громад. Решту залучили з бюджету громади. На цей проект витратили близько мільйона гривень.

– У закладі присутній музичний компонент, танцювальний, бібліотечний, комп’ютерний і навіть іграшковий. Батьки приводять сюди дітей, залишають, а самі можуть їхати в районний центр або займатися власними справами. У закладі є вихователі, які наглядають за дітьми. Поки діти граються, батьки можуть піти у бібліотеку, випити кави, – розповідає Віктор Овчарук.

Заняття у центрі культури є безкоштовними, зокрема, якщо діти працюють на результат. Наприклад, займаються у гуртках і мають хороші досягнення, вивчають ази комп’ютерної науки. Щодо дозвілля, то розважальні заклади є платними. Однак ціна символічна. Згодом за ці кошти можна покращити матеріальний стан КІД: поновити бібліотеку, закупити інвентар тощо.

Область:

Тернопільська область

Громади:

Теребовлянська міська об’єднана територіальна громада Теребовлянська територіальна громада

Source:

«Номер один»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 September 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 September 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 September 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...