Нова школа у нових громадах

Забезпечення якісних освітніх послуг є одним із найбільш важливих і соціально чутливих завдань об’єднаних громад. Майже в кожній громаді послуги освіти стосуються не менше 30% населення громади (діти, їх батьки, вчителі), освіта складає до 45% видаткової частини місцевого бюджету, діяльність освітньої мережі забезпечує постійною роботою до 25% працездатного населення громад. Але в цьому напрямку також багато викликів. Оцінюючи досвід діяльності громад у сфері освіти за 2016 рік, варто зазначити два висновки:

Висновок 1. Управління освітою та забезпечення якісних послуг виявилося складним завданням для органів місцевого самоврядування громад.

Висновок 2. Кращі підходи і рішення щодо ефективного управління освітою на даному етапі реформ напрацьовуються на рівні самих громад.

Тому, експертами шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні», разом з Департаментом освіти і науки Хмельницької ОДА і Дунаєвецькою громадою розпочато створення першої спеціалізованої он-лайн платформи «Кращі практики управління освітою».

З березня 2016 року ми проводимо регіональні семінари з управління освітою для представників об’єднаних територіальних громад, районних адміністрацій, шкіл, департаментів освіти та інститутів післядипломної освіти. На даний момент, семінари проведено вже в 14 областях України, в яких взяло участь понад 500 учасників. Методичні рекомендації для цих заходів, які були підготовлені експертами проекту разом з Департаментом освіти і науки Хмельницької області розійшлися накладом в 5000 тис. екземплярів.

Але разом з тим, тема управління освіти в ОТГ як і раніше дуже актуальна. З іншого боку, ми бачили багато цікавих практик в громадах України.

Тому, в грудні 2016 року, було прийнято рішення про створення навчально-методичний центр зі збору, систематизації і тиражування успішних практик на базі Дунаєвецької міської громади. Для ефективної роботи Центру була створена ця онлайн платформа.

«З квітня 2017 року ми офіційно відкриваємо доступ до платформи, і сподіваємося, що найближчим часом, спільно з громадами зможемо її наповнити. Чим більше практик буде зібрано на платформі, тим більш корисною вона буде для громад»- Айдер Сеїтосманов, експерт шведсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні”(…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Хмельницька область

Source:

«wiki.sklinternational»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

16 September 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 September 2024

16 September 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 September 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...