За сприяння DESPRO комітет Верховної Ради презентував співпрацю територіальних громад на Вінниччи

В Тульчині розпочав свою роботу круглий стіл з питань практики впровадження закону України "Про співробітництво територіальних громад".

Захід відбувся з ініціативи Комітету Верховної ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за підтримки швейцарсько-українського проекту "Підтримка децентралізації в Україні" DESPRO.

Перший заступник голови обласної Ради Людмила Щербаківська та перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, депутати обласної Ради Андрій Мельник і Людмила Головашич взяли участь у заході. Народний депутат України, заступник голови Комітету Сергій Кудлаєнко та народний депутат Іван Спориш закликали присутніх до діалогу в обговоренні децентралізаційних процесів, що відбуваються в країні.

Участь у круглому столі взяли голова Тульчинської райдержадміністрації Василь Підболячний, голова районної ради Олексій Авраменко, представники проекту, міські та сільські голови, депутати рад, громадськість і засоби масової інформації.

У своєму вітальному слові перший заступник голови облради Людмила Щербаківська зазначила важливість проведення широкого обговорення результатів швейцарсько-українського проекту та перспектив розвитку об'єднаних територіальних громад. Адже саме в Тульчинському районі утворено дві об'єднані громади - Тульчинська міська та Шпиківська селищна ОТГ. Міський голова Валерій Весняний підкреслив важливість співпраці з DESPRO, завдяки чому відбулося поліпшення умов щодо поводження з твердими побутовими відходами і що стало основною стратегією розвитку міста.

В травні поточного року відбудеться відкриття полігону твердих побутових відходів, що був збудований завдяки спільній дольовій участі державного, обласного, міського бюджетів у взаємодії з коштами швейцарсько-українського проекту.

В обговоренні співробітництва територіальних громад участь взяли сільські та селищні голови, які розповіли про результати впровадження проекту екологічного спрямування в упорядкуванні полігонів твердих побутових відходів та сортуванні сміття.

В області 760 офіційних полігонів, де головним завданням є рекультивація земель, відновлення екологічних показників, впорядкування територій навколишніх сіл та очищення річок, ставків від забруднення відходами.

Представник Департаменту економічного розвитку Полтавської облдержадміністрації Марія Долженко поділилась досвідом співпраці зі швейцарсько-українським проектом на теренах області та повідомила, що 25 відсотків сільських і селищних рад задіяні в реалізації різних напрямів договорів.

Під час проведення круглого столу учасники заходу відвідали об'єкт будівництва - полігон твердих побутових відходів у Тульчинській міській об'єднаній територіальній громаді. 31 березня круглий стіл з питань практики впровадження закону України про співробітництво територіальних громад продовжить свою роботу у Вінниці, де розглянуть механізми та різні форми співпраці територіальних громад з проектом DESPRO.

5 квітня комітет ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розгляне пропозиції та напрацювання круглого столу щодо подальшої співпраці в рамках швейцарсько-українського проекту DESPRO з питань внесення змін до законів України щодо поліпшення екологічної безпеки територіальних громад області.

Область:

Вінницька область

Source:

Сайт Вінницької ОР За сприяння DESPRO комітет Верховної Ради презентував співпрацю територіальних громад на Вінниччи

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

27 September 2024

27 September 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 September 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 September 2024