«Альтернативи об’єднанню територіальних громад немає», - нардеп Ігор Гузь

У Володимирі-Волинському відбувається Форум «Децентралізація – шлях до розвитку громад». Понад 100 представників органів місцевого самоврядування регіону Прибужжя беруть участь у заході.

Народний депутат України, Ігор Гузь переконаний, що альтернативи об’єднанню територіальних громад немає, і він щиро вболіває та сприяє, щоб округ №19 був першим на Волині, який формуватиметься виключно із громад. На цьому наголосив обранець під час відкриття Форуму «Децентралізація – шлях до розвитку».

Ігор Гузь коротко проаналізував ситуацію по об’єднанню громад в окрузі. На його думку, чим більша громада, тим більше коштів вона отримає. Він разом із командою усіляко цьому сприяє.

«Моя філософія децентралізації така – до завершення року потрібно стовідсотково об’єднатися всім громадам. Кожна громада повинна мати свою стратегію розвитку не тільки  на папері, і люди мають знати цю стратегію. Також громада повинна формувати своє обличчя і презентувати свій потенціал країні та світу, використовуючи всі можливості. Ще одні із  важливихаспектів – комунікація, навчання, переймання досвіду, - наголосив він, та висловив сподівання, що цей процес пришвидшиться, адже 14 березня парламент проголосував за багатостраждальний децентралізаційний законопроект №5520, що дасть можливість об'єднатися в одну громаду двом населеним пунктам із різних районів.

Це вже другий Форум, який демонструє досить успішну динаміку розвитку. За словами менеджера Програми USAID РАДА Ігоря Парасюка, він є дієвим комунікаційним майданчиком для обговорення важливих питань, від яких залежить сталий розвиток регіону.

Консультант Офісу реформ Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Валентин Малиновський наголосив, що 2017 рік є ключовим для реформи децентралізації.. Фахівець розповів про переваги реформи, якої «Україна чекала понад 20 років», зокрема – про можливість відновлення ключових селищ та містечок, які були створені ще в 40-х роках минулого століття, також повідомив про законодавство щодо децентралізації.

Віце-консул Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку Марек Запур переконаний, що реформа потрібна, і польська сторона готова ділитися досвідом та долучатися до втілення різних ініціатив у рамках децентралізації.

Лілія Попова, начальник відділу взаємодії з місцевими органами влади Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлового- комунального господарства України, розповіла про законодавче підгрунтя децентралізації, сучасний стан та перспективи реформування місцевого самоврядування. Під час панельної дискусії представник Мінрегіону ознайомила з кращими практиками функціонування центрів надання адміністративних послуг, зокрема в об’єднаних територіальних громадах.

«Мають прийти нові молоді люди і нові технології. Але куди вони мають прийти? У стару сільрадівську структуру? Тому, треба змінювати підходи.  Треба дискувати, думати над тим, яке відповідальне управління повинна громада сформувати. Має настати етап збільшення доходів ОТГ, зміна системи дотування»,  - зауважив консультант Офісу реформ  Волинського Регіонального відділення Асоціації міст України Василь Гром.

Аби пришвидшити процес децентралізації, вперше на Волині створили Асоціацію місцевого самоврядування Прибужжя. За її підтримки організовуються круглі столи, поїздки громад до Польщі аби пересвідчитися та перейняти досвід.

Захід відбувається за підтримки USAID Ukraine - USAID Україна, що впроваджується Фондом Східна Європа за підтримки громадської організації «Інтерньюз-Україна».

Довідка:

Програма Агентства США з міжнародного розвитку USAID РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво.

31.03.2017 - 12:21 | Views: 8037
«Альтернативи об’єднанню територіальних громад немає», - нардеп Ігор Гузь

Область:

Волинська область

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...