Чесна розмова про реформи в Україні

Реформа охорони здоров’я, нові виборчі правила для зміни політичних еліт в України, контроль за публічними фінансами та реальний вплив на прийняття рішень у державі — у Полтаві обговорили основні напрямки реформ

До Полтави доїхав Всеукраїнський тур “ЗміниТИ”. Експерти ГО “Центр UA”, Реанімаційного пакету реформ та працівники МОЗ у регіонах України зустрічаються з журналістами, активістами, медиками, представниками міського самоврядування та об’єднаних територіальних громадою, щоб обговорити хід основних реформ в Україні.

– Ми влаштовуємо зустрічі, під час яких обговорюємо всі “гострі кути” майбутніх реформ. Хочемо перевести критику і нерозуміння у конструктивне поле вирішення проблем. Усі висловлені сьогодні зауваження фіксуються нашими аналітиками і будуть передані зацікавленим чиновникам, зокрема, у Міністерство охорони здоров’я. Усі проблеми реформування повинні вирішуватися ще на рівні концепції. А не за фактом, коли вже зміни відбулися, а потім під державними установами збираються багатолюдні мітинги проти них, – зауважила Інна Борзило, лидерка напрямку ГО “Центр UA”.

У режимі публічних консультацій обговорили 4 основні напрямки реформування:

  1. Доступ до політики: як і які нові виборчі правила дозволять запустити зміну політичних еліт в Україні;
  2. Контроль за використанням публічних фінансів (як гроші бюджетів викоритовувати ефективно, а не так, щоб протягом року немає грошей — як платники податків можуть проконтролювати, куди витрачають їхні гроші;
  3. Втілення реформи у сфері охорони здоров’я — що мають зробити громадяни та місцева влада для впровадження змін;
  4. Доступ до прийняття рішень — як діяти, щоб влада почула пропозиції та вимоги громадян, а громада могла реально впливати на ухвалення рішень.

– Ми вже напрацювали Зелену книгу проблем. Обговорюючи їх у регіонах, зараз напрацьовуємо матеріали для Білої книги рішень. У будь-якій реформі є певна послідовність кроків, і відмовитися не можна від жодного з них. Тільки тоді вони будуть дієвими, – говорить Андрій Андрушків, ГО “Центр UA”.

Мета всеукраїнського туру — почути думку регіонів і зробити реформи невідворотними. Тобто, ухвалити такі закони і рішення, які, навіть за умови чергової зміни міністрів, складу Верховної Ради чи представників виконавчої влади не допустять повернення назад, а дозволять рухатися в уже обраному напрямку. Бо інакше з початкової точки Україна навряд чи зрушить. Також організатори заходу попросили полтавців вплинути на народних обранців з Полтавщини, аби ті підтримали хід медреформи. Адже поки що велика кількість з ужепідготовлених законопроектів  та постанов блокується саме у Верховною Радою.

Область:

Полтавська область

Source:

«Трибуна»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...