Експерт: наприкінці 2017 року добровільне об’єднання громад в Україні має завершитися

Так, принаймні, прогнозують експерти Реанімаційного пакету Реформ. Кажуть, після цього до тих населених пунктів, які не утворили ОТГ і є, так званими «білими плямами», буде застосоване адміністративне об’єднання.

Одна із найрезультативніших реформ в Україні – децентралізація. Так вважають експерти РПР. І в ній Буковина не пасе задніх. Тут 16 нині діючих об’єднаних територіальних громад і ще кілька вже на черзі подавати документи до ЦВК. У 10 з них, які об’єдналися серед перших, реалізованих проектів на загальну суму понад 45 мільйонів гривень. Те, що з’явилися кошти на місцях і почали розбудовувати інфраструктурні об’єкти, в яких гроші не вкладалися роками, це основний показник для людей. Фахівці вважають, що це стало і поштовхом до того, аби у другій половині 2016 року бажаючих утворити ОТГ стало більше. Хоча і тих, хто не вважає доцільним укрупнюватись вистачає. Чи не найбільша проблема у Путильському районі. Там поки лиш 1 громада.

Іван Повідаш, Путильський селищний голова: «Якщо би об’єднались з Усть-Путилою, то я би взяв ще ті 3 села». (кор.) – Але Усть-Путильська вже об’єдналася? «Та, що Усть-Путильська, їм все рівно потрібно буде дооб’єнуватися. У на в Путильському районі це не ефективно робити.  На низах це ще може бути».

І такий механізм вже є. Законопроект ухвалила Верховна Рада. Та експерти вважають, що об’єднуватися населеним пунктам доведеться у будь-якому разі. Поки це на добровільній основі, а далі, до тих, хто залишиться «білими плямами», застосують адміністративний принцип. А ще кажуть фахівці, фінансово такі села просто не виживуть.

Олексій Сидорчук, політичний аналітик фонду «Демократичні ініціативи»: «Якщо громади не достатньо розвинуті, не встигли об’єднатися, то може виникнути проблема, що їм ці кошти, які раніше компенсував район, їх зараз не буде. Оскільки зараз вони підуть в об’єднанні громади і потрібно говорити, що вони, можливо, стануть ще більш депресивними».

Новий виток процесу створення спроможних ОТГ  – можливість об’єднання населених пунктів суміжних районів чи з містами обласного значення. До прикладу, Новодністровська ОТГ тепер  може повторно подавати документи до ЦВК на проведення виборів. Хоча там нині склалася також проблемна ситуація, бо село Ожеве вже передумало. Справа у суді.

Світлана Попова, депутат Сокирянської районної ради: «Громада хоче, сільський голова та депутати цьому процесу».

(кор.) – А ви «за»? – «Да».  

Отримати коментар сільського голови Ожевого нам не вдалося.

Вадим Міський, керівник відділу адвокації РПР: «Зараз не існує процедури від’єднання села від ОТГ. Якщо вони пройшли процедуру об’єднання і дуже наполегливо хочуть від’єднатись, напевно потрібно розмовляти із депутатом, який був обраний по їхньому мажоритарному округу, про те. Щоб він ініціював відповідні зміни до закону і прописав відповідну процедуру, тому наразі її не існує».

А вже існуючі громади, також роздумують над проведенням громадських слухань, аби дооб’єднати села. Проте зазначають, перед тим необхідно спрогнозувати як їх утримати. Найкращий варіант – залучити інвесторів.

Олег Горбатюк, голова Рукшинської ОТГ: «Якщо вибудувати правильний підхід: прозорий, ефективний, то ми самі ж будемо переконувати інвесторів, що з нами можна працювати».

Та експерти вважають, щоб не зупинився поступ після нещодавнього прийняття законопроекту №5520, на черзі ухвалення низки інших – зокрема і внесення змін до Конституції у частині децентралізації.

Область:

Чернівецька область

Source:

«Буковина»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

13 August 2024

Новоодеська громада: від стратегії до дій

Новоодеська громада: від стратегії до дій

Новоодеська міська територіальна громада, що на Миколаївщині, стала одним із чотирьох пілотних учасників проєкту...

13 August 2024

Здійснили маленьку мрію громади: у Лосинівській громаді встановили нові торговельні ряди

Здійснили маленьку мрію громади: у Лосинівській...

У Лосинівській громаді на Чернігівщині завдяки підтримці Програми USAID DOBRE нещодавно встановили нові торговельні...

13 August 2024

Уряд затвердив зміни до Державної стратегії регіонального розвитку

Уряд затвердив зміни до Державної стратегії...

Оновлена Державна стратегія регіонального розвитку (ДСРР) на 2021 - 2027 роки територіально орієнтована, враховує...

13 August 2024

Finding Her True Calling in Bolhrad Community. The Story of the Head of the Youth Council

Finding Her True Calling in Bolhrad...

When the full-scale war started, Anastasiia Bezsonova's life was turned upside down. Due to shelling, she was forced...