Не допустити реформу місцевого самоврядування – це пастка, в яку нас хочуть загнати,- Володимир Гройсман

Голова парламенту Володимир Гройсман відповів на вимогу відомих інтелектуалів запровадити мораторій на децентралізацію:

Низка представників інтелігенції та експертного середовища оприлюднили звернення щодо конституційної реформи, зокрема до Верховної Ради України. Як Голова парламенту та громадянин я уважно прочитав текст звернення.

Хочу подякувати підписантам, більшість з яких своїм життям продемонстрували справжній патріотизм та громадянську гідність - Ви зробили реальний внесок у набуття Україною незалежності і становленні її як «суверенної і незалежної, демократичної, соціальної, правової держави». Саме ці слова зі статті 1 Конституції визначають нашу спільну мету у боротьбі за майбутнє української держави, в опорі зовнішній агресії та протистоянні внутрішнім викликам.

Ворог прийшов на нашу землю не тільки для того, щоб загарбати частину української території, його мета – не допустити розвитку України як успішної європейської держави.

Саме зупинка процесу системних перетворень буде поразкою країни. Тому я переконаний, що ми не маємо жодного права, як би не було важко, зупиняти реформи, від яких залежить майбутнє країни.

Децентралізація і реформа місцевого самоврядування на засадах Європейської Хартії місцевого самоврядування є однією з тих реформ, без яких європейська Україна ніколи не відбудеться.

Усі тоталітарні режими не випадково прагнули знищити місцеве самоврядування, або принаймні обмежити його розвиток. Вони будь-якими засобами прагнули обмежити громадську активність, перетворити суспільство у контрольовану та керовану масу, ізольованих один від одного індивідів.

Тоталітарна модель організації суспільного життя, яка була закладена радянським режимом, - це свого роду "матриця". Минають роки, а "матриця" живе – в наших головах, в наших страхах, в наших звичках, в елементах суспільної організації, яка нас оточує понині. І ця "матриця", допоки вона не зламана, знову і знову відроджує сама себе - у вигляді нових пострадянських режимів. Знищення радянської «матриці» ніколи не відбудеться, поки між державою і громадянином не повстане запобіжник - повноцінне місцеве самоврядування. Саме у цьому і полягає ключова роль реформи місцевого самоврядування.

У лютому 2014 року, після Революції Гідності, уряд проголосив як один зі своїх пріоритетів проведення повноцінної децентралізації влади, я погодився увійти до складу Кабінету Міністрів України саме з метою проведення цієї реформи, необхідність якої я як міський голова Вінниці разом з багатьма своїми колегами, представниками місцевого самоврядування, марно обстоював багато років до цього.

Не допустити реформу місцевого самоврядування, яка необхідна мільйонам наших громадян на усій території України, спекулюючи на темі Донбасу – це і є та пастка, в яку нас хочуть загнати, шантажуючи новим витком агресії на Сході України, але ж ми з Вами люди розумні і цього не допустимо.

Ваша стурбованість заслуговує на увагу і я готовий до змістовної дискусії. Вірю в успішний результат цього діалогу як і в те, що децентралізація є ключем до успішного європейського майбутнього нашої країни.

Слава Україні!

18.08.2015 - 11:58 | Views: 13095
Не допустити реформу місцевого самоврядування – це пастка, в яку нас хочуть загнати,- Володимир Гройсман

Tags:

Volodymyr Groysman

Source:

офіційна Facebook-сторінка Володимира Гройсмана

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...