Голова Веснянської ОТГ планує перевести школу з держвласності на баланс ОТГ і ввести систему харчування 50х50

У 2017 році голова Веснянської ОТГ Леонід Мухарський планує перевести Веснянську школу, яка є державною власністю, на баланс ОТГ для того, щоб заробітні плати персоналу залежали повністю від бюджету об’єднаної громади, до того ж співробітники ЗОШ будуть захищені соціально. Крім цього ОТГ зможе підвищувати ефективність і розвиток шкільної програми, удосконалювати школи і наблизити освіту до європейського рівня.

 «Заробітну плату вчителів повністю фінансує держава. В цьому році до 1-ого червня ми плануємо перевести Веснянську ЗОШ на баланс ОТГ і виплачувати вчителям заробітну плату з бюджету громади. З березня місяця буде створено відділ освіти, а школи – повністю в нашому підпорядкуванні (рішенням сесії). Сьогодні в школі діє своєрідна система, – потрібно, щоб діти-випускники отримали дипломи, відповідно, раніше червня ми не зможемо перевести школи на свій баланс, тому що перервемо процес підготовки до випуску (атестати вже замовлені). До того ж не можна міняти юридичну особу школи. Також треба отримати ліцензію на атестацію і проведення іспитів. У селі Михайлівка вже є відділення освіти, зараз проводиться конкурс на начальника відділення. В принципі, у Весняному і до об’єднання в ОТГ бюджет був непоганим в порівнянні від бюджету в Надбузьке», – пояснив Леонід Мухарський.
Крім того Веснянська ОТГ прийняла рішення, що з 1-ого по 11-ті класи харчування буде оплачуватися за системою 50х50. У той час як в інших школах Миколаївського району тільки з 1-х по 4-ті класи діти харчуються безкоштовно.

«Є закон України, який говорить про те, що школярі 1-4 класів харчуються за рахунок місцевого бюджету, а за дітей 5-11 класів батьки повинні платити. Систему фінансування потрібно вирівняти. Крім пільгових категорій (пільгові – 100% сільська рада) 50% платять батьки, 50% оплачує сільська рада (зараз ОТГ), з 1-і по 11-ті класи», – зазначив Леонід Мухарський.
У професійно-технічних навчальних закладах за рахунок бюджетних коштів харчуванням забезпечуються учні з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, а також дітей-інвалідів/інвалідів I-III груп та дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

«Годувати всіх дітей це важко для бюджету. Але тут постає соціальне питання. У дитячих садках Весняної ОТГ, наприклад, харчування зараз теж 50х50», – розповів Леонід Мухарський.

У дитячих садках Надбузька ОТГ в минулому році 70-80% оплачували батьки, 20% – сільська рада. При цьому сільська рада спрямовувала кошти на заробітні плати та утримання кухарів 1-4 класів.

Глава Веснянської ОТГ розповів, що з самого початку планував ввести систему 50х50, тому що вважає за потрібне зняти навантаження сто відсоткової оплати з батьків:

«Спочатку я наполягав, щоб всі класи і дитячий сад оплачували по системі 50х50, так як звалити 100% на батьків – не чесно по відношенню до них», – додав член партії БПП Леонід Мухарський.

До того ж заробітні плати техперсоналу повністю знаходяться на бюджеті ОТГ. Держава виділяє кошти лише на заробітні плати вчителям, і держсубвенції, які спрямовані на світло і газ.

Область:

Миколаївська область

Громади:

Веснянська сільська об’єднана територіальна громада Веснянська територіальна громада

Source:

«Biznesoblast»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

06 September 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 September 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 September 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 September 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...