Кошти ДФРР важливо спрямовувати на ті проекти, які повернуться у вигляді податків, - експерти

Кошти Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) важливо спрямовувати на ті проекти, які повернуться у вигляді податків. До такого висновку прийшли учасники круглого столу «Державна регіональна політика і стратегічне планування регіонального розвитку – як забезпечити стабільне та прогнозоване фінансування?», котрі намагалися розібратися, як краще забезпечити стабільне та прогнозоване фінансування державної регіональної політики і стратегічного планування регіонального розвитку.

За даними начальника Управління впровадження та моніторингу пріоритетних проектів будівництва Мінрегіону Надії Бондарчук, у 2016 році близько 30 % коштів з ДФРР регіони спрямували на заклади освіти, майже по 20 % коштів - на заклади охорони здоров’я, об’єкти водопостачання та водовідведення, дорожню інфраструктуру. При цьому йшлося не про розвиток, скажімо, закладів освіти, а про капітальний ремонт, заміну вікон і труб тощо.

Заступник керівника проекту ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» Юрій Третяк додав, що в Україні близько 95-97% державних інвестицій витрачається на так звану тверду інфраструктуру: капремонти, оновлення дахів і фасадів тощо. Відтак про інвестиції у м’яку інфраструктуру (кадри), бізнес-спроможність та адміністративну спроможність навіть не йдеться. Між тим, у ЄС на м’яку інфраструктуру витрачається 20-30% від усіх коштів, що їх інвестує держава, і стільки ж – на бізнес-спроможність.

Експерти зосередили свою уваги на питаннях якості проектів, які подають регіони до ДФРР. Лише незначну кількість проектів можна назвати дійсно розвитковими. Директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук навів приклад, який, на його думку, може бути взірцевим в контексті державного інвестування. Мова йде про створення індустріального парку у місті Тростянець.

«Це той випадок, коли мільйонні інвестиції держави через кілька років повернуться у вигляді податків, – сказав Анатолій Ткачук. – Натомість проекти з «латання дір», на мою думку, обласним комісіям краще повертати».

«Мінрегіон пропонує спеціальні рекомендації, як правильно розробляти стратегії розвитку та проекти для їх реалізації, – повідомила Директор Департаменту з питань регіонального розвитку Мінрегіону Олена Кучеренко. – Єдиний підхід у цьому питанні важливий ще й тому, що вся планувальна документація має узгоджуватися між собою».

За її словами, на місцях часто не встигають використати кошти у повному обсязі до кінця року і мусять повертати їх до бюджету. «Як наслідок, маємо нестабільність та недоступність фінансування протягом терміну реалізації проекту, недобудови та збитки. Дається взнаки і невідповідність бюджетного циклу (1 рік)  проектному циклу. Адже більшість проектів у регіонах не є однорічними, вони розраховані на три, а подекуди на п’ять років. Ми обов’язково виправимо це, ініціювавши зміни до Бюджетного Кодексу. На щастя, зустрічаємо розуміння на усіх рівнях», - сказала Олена Кучеренко.

Презентація "Державний фонд регіонального розвитку як додатковий фінансовий інструмент сталого розвитку об'єднаних територіальних громад" є ТУТ

21.02.2017 - 19:04 | Views: 11134
Кошти ДФРР важливо спрямовувати на ті проекти, які повернуться у вигляді податків, - експерти

Tags:

SFRD A.Tkachuk Yu.Tretyak

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

06 September 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 September 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 September 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 September 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...