Жителі трьох селищ вирішили об'єднатися у спільну громаду

Припинити нарікати на чиновників, а взяти справу до своїх рук - вирішили жителі трьох селищ на Київщині. Вихідними громади Клавдієво-Тарасового, Немішаєвого та Микуличів домовилися про об'єднання в спільну громаду. Люди впевнені - якщо їхні податки залишатимуться в бюджеті селищ - вони зможуть дати собі раду і без районних чиновників.

Клавдієво-Тарасівська школа капремонту чекає десятиліттями. За кошти селищного бюджету та батьків тут полагодили ґанок і частково встановили нові вікна. Однак заміна дірявого даху та затоплених перекриттів, за словами директора, коштує значно дорожче.

"Ми писали листи в райраду, райдержадміністрацію, на область, але  нам кажуть зараз коштів немає", - сказав Володимир Полінський директор Клавдієво-Тарасівської школи

Місцеві обурюються - жителі Клавдієво-Тарасового, Немішаєвого та Микуличів сплачують щороку 48 мільйонів податків до районного бюджету. Проте на громадські слухання приходять до пошарпаного спортзалу. Ані клубу, ані будинку культури тут немає.

"Ми неодноразово зверталися в район попросить, щоб вони нам показали куди йдуть гроші. Але отримували постійно відписки. Тому ми більше не хочемо бути в складі Бородянського району", - сказав Альвідас Віталіоніс, громадський активіст

Утім, саме райцентр Бородянка, згідно з перспективним планом формування громад на Київщині, має стати центром нової об'єднаної громади, куди входять ці селища. Отож, державні субвенції на освіту, медицину, енергоносії та соцзахист знову розподілятимуть звідти.

Місцеві підрахували - навіть половина податків фізичних осіб, єдині податки та частина доходів від комунальних підприємств, які залишаться в кількох сусідніх селищах дадуть змогу не тільки полагодити школи та амбулаторії, але й збудувати власну лікарню. І проголосували за об'єднання їхніх селищ. Це буде найбільша в Україні громада із центром у селі - з населенням понад 20 тисяч жителів.

Бюджет на наступний рік, сподіваються місцеві, розроблятиме уже сільська рада об'єднаної громади Клавдієвого, Немішаєвого та Микуличів. Вона ж, згодом, і відповідатиме за всю місцеву інфраструктуру. Але перед тим рішення громади мають ухвалити кожна з місцевих рад, обласна рада та Кабінет міністрів.

 

Область:

Київська область

Source:

«Подробности»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

06 September 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 September 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 September 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 September 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...