Чому в селі, де з’явився вуличний вай-фай, перестали красти квіти

У цьому селі просто посеред вулиці можна спіймати вай-фай. Деякі будинки навіть власного інтернету не проводять — ловлять вільний із сільської ради, школи чи народного дому.

Цього дня — 7 серпня 2015 року — десять навколишніх сіл згуртувалися у Заболотцівську об’єднану територіальну громаду. Всі разом мають не більш як три тисячі мешканців. Уже півтора року громада сама на себе заробляє, сама відповідає за те, чи буде на її вулицях світло, й сама ухвалює рішення, як модернізувати село далі — після облаштування велопарковок і вай-фаю.

Ми відвідали Заболотці, аби на власні очі побачити, як тамтешня громада самотужки творить власну реальність, не чекаючи дозволів та наказів.

Самоорганізація замість колгоспу

— Просто мудрішого за самоорганізацію ще ніхто нічого не придумав, — каже Марія Володимирівна Дискант, голова тутешньої громади.

Її кабінет на другому поверсі сільради — безпосередня приймальня ідей. На підлозі, стільцях і тумбах — картонні коробки. Вони всі марковані різними кольорами. Ось червона Лікарня, блакитна Комунальна, зелена Субвенція і біла Культура. Усі ініціативи впорядковані.

— Коли громада була в процесі об’єднання, ми питали людей, чого вони хочуть. Казали: дахи, дороги, місця для відпочинку. З цього зробили рейтинг, з огляду на який і формували план роботи, — каже вона і трохи згодом додає: — Ми шукали власні резерви. Бо інших, в принципі, не дуже було. Повну версію читати ТУТ

Область:

Львівська область

Громади:

Заболотцівська сільська об’єднана територіальна громада

Source:

«theukrainians»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

16 September 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 September 2024

16 September 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 September 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...