В цьому році в області планується створення ще трьох опорних шкіл

Перспективи розвитку освітньої галузі Чернівецької області у 2017 році обговорено під час сьогоднішньої прес-конференції директора Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Оксани Палійчук.

Як повідомила посадовець, 14 грудня 2016 року розпорядженням Кабінету Міністрів України затверджено концепцію нової української школи, розробленої Міністерством освіти і науки України. Згідно документа, основним пріоритетним завданням освітньої галузі на 2017-2018 рік є оновлення/модернізація навчальних програм з усіх предметів для учнів 5-9 класів. Ознайомитись з Концепцією, висловити свої пропозиції можна на офіційному сайті Міністерства освіти і науки України.

«В області в цьому напрямку працюватиме робоча група з передових педагогів краю, роботу якої координуватиме Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області. Це дозволить учню більше розвиватися відповідно до своїх інтересів. Оновлені програми планують затвердити в травні 2017 року», - зазначила Оксана Палійчук.

Також відповідно до Стратегії реформування загальної середньої освіти в Україні продовжиться створення опорних навчальних закладів. Відповідна концепціядопомагає вирішити проблему малочисельних класів в школах, питання щодо підвищення якості надання освітніх послуг.

«На сьогодні в Чернівецькій області створено 3 опорні школи Вижницькому, Кельменецькому районах та в Мамалигівській ОТГ. Нині прийнято рішення про створення ще 3-х опорних навчальних закладів: зокрема, на базі Драчинського ЗНЗ І-ІІІ  ст., Киселівського ЗНЗ І-ІІІ ступенів Кіцманського району, в новоствореній Вашківецькій ОТГ – на базі Вашківецького ЗНЗ   I– III ступенів та Лівинецької ЗОШ І-ІІІ ступенів Кельменецького району.

Для Чернівецької області на опорні школи та укомплектування кабінетів природничого циклу виділено 8 млн. 400 тис. грн. з державного бюджету.

Крім того, за словами директора профільного департаменту, важливим для розвитку освітньої галузі є впровадження інклюзивної освіти, зокрема, створення умов навчання та виховання дітям з особливими освітніми потребами. У цьому році інклюзивним навчанням охоплено 180 юних буковинців з особливими освітніми потребами (з них 62 дітей-інвалідів), які навчаються у 68 загальноосвітніх навчальних закладах. З державного бюджету Чернівецькій області на відповідні цілі виділено близько 4 млн. грн.

Також Оксана Палійчук повідомила, щоз метою покращення результатів зовнішнього незалежного оцінювання учнів в минулому році, цьогоріч для покращення якості курсів підвищення кваліфікації, котрі проходять вчителі, та з метою вдосконалення методичної роботи педагога вони складатимуть незалежне анонімне тестування у формі ЗНО з базових дисциплін.

Для підвищення якості освіти в області продовжує діяти віртуальна школа (студії для учнів та вчителів на базі Інституту післядипломної педагогічної освіти, трансляції занять здійснюються в он-лайн режимі). Таким чином вчителям вдається підвищувати свою професійну майстерність через проведення так званих «відкритих уроків», а учням – переглядати уроки в будь-який зручний для них час, підключившись до роботи школи з власної електронної адреси.

Область:

Чернівецька область

Source:

СайтЧернівецької ОДА

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 September 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 September 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 September 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...