Жителів сільських рад Веселівщини ознайомили з перевагами об’єднання в громади

У селах Чкалово та Новоуспенівка Веселівського району відбулися зустрічі з питання формування об’єднаних громад згідно з перспективним планом.

Суть реформи децентралізації та переваги добровільного об’єднання територіальних громад  активу сільських територій – головам рад і членам виконкомів, місцевим депутатам, керівникам закладів освіти – роз’яснили  заступник голови - керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександр Билим і директор Офісу реформ у Запорізькій області Олександр Свистун.

Відкриваючи зустріч, голова районної державної адміністрації Іван Мігуля зазначив, що реформа децентралізації влади була темою численних обговорень, та час перейти від слів до справи і взяти на себе відповідальність за розвиток наших територій.

Зінаїда Бойко наголосила, що з упровадженням децентралізації представники влади на місцях отримають більше інструментів реалізації програм місцевого самоврядування.  Досвід перших шести громад, утворених у Запорізькій області в 2015 році, доводить це реальними результатами.

– Головна мета децентралізації – не просто передати повноваження від виконавчої влади до місцевого самоврядування, а зробити владу більш ефективною, максимально наблизивши до громадянина основні послуги:  у сфері соціально-економічного розвитку, освіти, охорони здоров'я, надання послуг, бюджету, будівництва доріг, ремонтів шкіл, лікарень тощо, – зазначила посадовець. Вона також підкреслила, що для того, аби взяти ці повноваження та змогти їх реалізувати кожній об’єднаній територіальній громаді, потрібні кваліфіковані фахівці – управлінці.

Олександр Свистун звернув увагу на те, що реформа децентралізації влади – незворотній процес, але час на її реалізацію обмежений. Наразі в Запорізькій області об’єднаними територіальними громадами охоплено 33% території регіону.

Кожній об’єднаній територіальній громаді надається всебічна підтримка та сприяння у підготовці документів як при створенні, так і при написанні та презентації проектів розвитку ОТГ. Влада робить усе можливе для уникнення помилок та труднощів, надання новоствореним громадам знань і навичок формування спроможності та забезпечення економічної самодостатності громад. На цьому акцентував увагу присутніх Олександр Билим та на прикладах сіл, що об’єдналися у громади, навів конкретні результати переваг децентралізації.

Депутат обласної ради Юрій Голота закликав учасників зустрічі говорити про децентралізацію не взагалі, а реаліями своїх територій – кількісними показниками бюджету, населення, земель, інших ресурсів, розвиненістю місцевої інфраструктури, участю в інвестиційних проектах розвитку громад тощо. На його думку, саме такий підхід дозволить не «заговорювати» створення ОТГ в районі, а створити самодостатні громади.

Своє бачення ходу реформи децентралізації влади на ввірених їм територіях висловили й сільські голови Веселівщини.

Область:

Запорізька область

Громади:

Веселівська селищна об’єднана територіальна громада

Source:

«Запорізька правда»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...