Передача земель в управління ОТГ - нормальна європейська практика децентралізації прав та відповідальності», - експерт

Головна мета земельної реформи в частині децентралізації - забезпечення сталого соціально-економічного розвитку територій через ефективне управління у сфері використання земель. Які кроки необхідно зробити, щоб досягти вказаної мети, обговорили в Києві на зібранні експертного середовища.

За словами Олега Проценка, координатора напрямку реформування сфери земельних відносин Проектного офісу секторальної децентралізації, експерти напрацювали своє бачення першочергових кроків на 2017 рік, а також заходи на період 2018-2020 років.

«Необхідно передати землі державної власності до комунальної власності об’єднаних територіальних громад, окрім земель, необхідних для забезпечення державних потреб відповідно до планувальної документації. Землі є важливим ресурсом для розвитку територій громад, для втілення масштабних інвестиційних проектів і створення нових робочих місць.Це не якесь ноу-хау, це нормальна європейська практика децентралізації прав та відповідальності», - зазначив Олег Проценко.

Серед пріоритетних кроків він також назвав необхідність врегулювання порядку визначення меж територій об’єднаних територіальних громад та спрощення процедури розроблення та погодження документації із землеустрою щодо встановлення меж адміністративно-територіальних одиниць. Потребує змін і порядок інформаційної взаємодії органів земельних ресурсів та органів фіскальної служби.

«Громади повинні мати доступ до аналітичних даних Держземкадастру про землю, а також даних фіскальної служби про сплату земельного податку та орендної плати», - сказав експерт.

Він наголосив також на необхідності спрощення процедури та стимулювання внесення до Державного земельного кадастру інформації про земельні ділянки, їх власників та користувачів, відомості по яких є в паперовому вигляді, але не були внесені в електронний Державний земельний кадастр та Державний реєстр прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Крім того, за словами експерта, треба законодавчо визначити комплексну планувальну документацію, яка передбачає архітектурну та земельну інформацію, забезпечити передачу в оренду або продаж земельних ділянок комунальної та державної власності через механізм прозорих електронних аукціонів.

Після втілення цих завдань у 2017 році, за словами Олега Проценка, на порядку денному мають стояти питання спрощення порядку викупу державою земельних ділянок для забезпечення публічних потреб, механізму викупу комунальних земель під об'єктами нерухомості, що належать покупцю.

Експертне середовище також пропонує провести пілотні проекти відмови від безоплатної передачі земельних ділянок на прикладі декількох органів місцевого самоврядування (керуючись правом комунальної власності) та порівняти економічний ефект для місцевих бюджетів. Серед пропозицій – і відмова від безоплатної приватизації земельних ділянок, окрім тих, на яких знаходяться об’єкти нерухомості громадян, які не реалізували своє право на безоплатне отримання земельної ділянки. Також експерти пропонують розмежувати функціїуправління та контролю за використанням та охороною земель всіх видів власності.

02.02.2017 - 14:45 | Views: 10609
Передача земель в управління ОТГ - нормальна європейська практика децентралізації прав та відповідальності», - експерт

Tags:

land

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

26 July 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 July 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 July 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 July 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...