Лохвиця запрошує навколишні села в об’єднану громаду

21 січня у Лохвицькому РБК міський голова Лохвиці вперше звітував перед громадою про свою роботу впродовж року й кількох місяців. Громада також підтримала ініціативу Віктора Радька про створення ОТГ із центром у Лохвиці.

 Звіт міського голови свідчить про те, що міськрада у звітний період продуктивно працювала над покращенням благоустрою, комфорту жителів міста й виконувала численні потрібні справи та розробляла і втілювала потрібні містянам проекти. Тож після озвучення звіту до Віктора Івановича зверталися переважно з подяками й аплодисментами за все зроблене, а не з питаннями і критикою. Також замість питань звучали пропозиції, що ще треба покращити. Тож звіт завершився за годину й зібрання перейшло до доленосного питання – громадських слухань із питання добровільного об’єднання громад.

21 грудня 2016 року міський голова Лохвиці підписав розпорядження про ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад навколо Лохвиці. До громади запрошені села Харківецької, Безсалівської, Бербеницької, Білогорільської, Васильківської, Гирявоісковецької, Ісковецької, Жабківської, Лучанської, Ригівської, Свиридівської та Яхниківської сільських рад. Це мало не половина Лохвицького району.

Офіційно розповіла про переваги об’єднання з погляду права та бачення його в нашому районі секретар міськради Тетяна Даценко.

– У нашій країні знайшли шлях, як покращити життя людей у містах і селах, – каже Тетяна Василівна. – Сталося те з прийняттям Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Саме ініціювання міською радою об’єднання ще не означає об’єднання, адже передусім потрібна добра воля громади. Слухання проводяться, щоб вирішити, чи потрібно громаді Лохвиці об’єднуватися з іншими громадами району. Прямо межують із Лохвицею Васильківська, Ригівська, Харківецька та Гирявоісковецька сільради. Тільки за їх згоди ми зможемо об’єднатися з іншими громадами, землі які межують із цими громадами. Бюджети об’єднаних громад переходять на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. Наприклад, якщо Лохвицька міська рада об’єднається із суміжними сільрадами, то така об’єднана громада, відповідно до бюджетного кодексу, наділяється повноваженнями та ресурсами, як і міста обласного значення. Натомість територіальні громади, які не візьмуть участь в об’єднанні, залишаться осторонь цього процесу та позбавляться права на виконання делегованих державою повноважень органів місцевого самоврядування. До бюджетів ОТГ зараховуватиметься 60% податку на прибуток громадян, 25% екологічного податку, 5% акцизного податку, 100% єдиного податку, 100% податку на прибуток підприємства фінустанов комунальної власності, земельний податок, 100% податку на нерухомість, місцеві податки та збори і кошти, отримані за надання адміністративних послуг. Коли буде введено в дію закон про рентну плату, 3% від неї надходитиме в бюджети тільки об’єднаних громад.

Голова РДА Володимир Рязанов із болем повідомив, що проведена райдержадміністрацією по всій Лохвиччині позаторік агітаційна кампанія щодо об’єднання не знайшла у більшості сільрад відгуку.

– Позаторік я об’їхав усі сільради й пояснював сільським головам, що алгоритму надання сільрадам тих повноважень, які надасть держава ОТГ, не передбачено, – Володимир Володимирович емоційно жестикулює. – Тоді в області ОТГ не було, але я націлював їх, що якщо ми не будемо першопрохідцями, втратимо основне й дорогоцінне – час. Так і сталося. У 2016 р. на Полтавщині вже об’єдналися громади й отримали відповідне фінансування. Деякі – таке, до якого б їм в іншому разі потрібно було б іти років 10. Наприкінці минулого й цього року більшість сільських голів кажуть, що їх усе влаштовує, у них усе добре, тому будуть чекати. На них не впливає навіть те, що відомо одне із джерел, звідки наповнюються бюджети ОТГ – 3% від рентної плати. Але найближчим часом ми будемо об’їжджати сільські ради, які мали б приєднатися у тому числі й до Лохвиці. Там проводитимемо роз’яснювальну роботу і таємне голосування, де позицію могли б виловити пересічні сільські жителі, не підлаштовуючись під керівників, які не хочуть дати громадам можливість розвиватися. Я підтримую розумну і правильну ініціативу Лохвицької міськради і буду всіма своїми силами допомагати провести це об’єднання. Дякую голові Васильківської сільради Валентині Петрашевій, яка одна однозначно підтримує об’єднання. Сподіваюся, що міські мешканці поставляться до жителів сіл, як до рідних, бо вони побоюються, нібито в ОТГ села будуть фінансуватися по залишковому принципу. Скільки справ можна буде зробити разом в ОТГ! І ті, про які сьогодні говорили – зробити велосипедні доріжки, налагодити добування і виробництво палива із торфу, і висаджувати енергетичну вербу (дерево швидко росте і спеціально вирощується як паливо). Але все це – титанічна робота, якою треба буде займатися з ранку до вечора, щоби був результат.

 – Усі, вирішуючи, чи варто єднатися, просять показати приклади, – каже голова райради Анатолій Храпаль. – Ті, хто хоче працювати, бачать там позитивні зміни, а скептики – негатив. Із 159 об’єднаних громад у 100 справи пішли дуже добре, у 30 – так-сяк, а 29 дійсно сіли на місці, бо не завжди було прораховано, що ця об’єднана громада може існувати, буде платоспроможною. Помилку буде виправлено, ці громади приєднають до платоспроможних. Спонсори з інших країн погоджуються давати гроші тільки в об’єднані громади, під їхні проекти – інакше кошти розпорошуються.

 – Я за те, щоб об’єднався весь Лохвицький район в одну єдину громаду, поміняли вивіски й працювали далі так, як працюємо нині, – частково жартує депутат Лохвицької міськради, юрист Володимир Севастьянов. – Я запрошую сусідні громади до Лохвицької. Створивши ОТГ, ми отримаємо прямий зв’язок із державним бюджетом і будемо прирівнюватися до Миргорода, Лубен, Полтави, Кременчука, Комсомольська і Гадяча. Вони фінансуються напряму, не йдучи на уклін до районної ради, як ми сьогоднішні. Ми повинні не думати вже, об’єднуватися чи ні, тому що до 5 вересня буде подана резолюція у Верховну Раду про бюджет на 2018 рік. І хто не встигне до жовтня подати свої фінансові показники, той залишиться на рівні, як то кажуть, непрямого фінансування.

Міський голова пояснив, що проти об’єднання усього району в одну громаду, бо тоді нею дуже важко керувати. За підтримання його ініціативи підняла руки переважна більшість присутніх у заповненому залі РБК, проти – двоє, кілька чоловік утрималось і декілька не голосували. Фактично ініціатива є пропозицією. Більшість громад та їх очільників вірять у свою самодостатність, адже мають землю, нафтогазові свердловини та інші багатства. І не вірять, що коштів у ОТГ стане більше, коли закінчиться державна підтримка вигідної для неї реформи. Або ж бажають об’єднатися у невеликі громади сусідні села. Наприклад, пропозицію про створення ОТГ із центром у Заводському відхиляють сусідні громади Гирявих Ісківців, Токарів та Пісок.

Область:

Полтавська область

Source:

«Події та коментарі»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 October 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 October 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 October 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 October 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...