Вдале впровадження медичної реформи – пріоритет для обласної влади

В облдержадміністрації відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення у якій взяли участь заступник голови обласної ради Анатолій Ханко, директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак, представники структурних підрозділів ОДА та інші керівники органів влади.

Одним із питань, яке було розглянуто під час засідання – формування госпітальних округів на території Полтавської області. Як зазначив директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак, на території області заплановано створення чотирьох відповідних округів, до складу яких входитимуть не менше однієї багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого та/або другого рівня та інші заклади охорони здоров’я. Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування першого рівня має забезпечувати надання медичної допомоги не менше як 120 тис. осіб, другого рівня – не менше 200 тис. осіб.

Склад, межі та зона обслуговування госпітального округу повинні бути визначені таким чином, щоб жителі, які проживають у його межах, мали доступ до вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у межах свого госпітального кругу. Центром госпітального округу визначається населений пункт, що географічно є найближчим до центру, де розташована багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування. «Зона обслуговування госпітального округу визначається своєчасністю прибуття до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, що не повинно перевищувати 60 хвилин, та повинна бути еквівалентна радіусу зони обслуговування 60 км за умови наявності доріг з твердим покриттям. Зона обслуговування може бути меншою за відсутності шляхів сполучення чи особливостей рельєфу, які суттєво ускладнюють комунікації». – поінформував Віктор Лисак.

Якщо ж за межами зон обслуговування госпітальних округів проживає понад 120 тис. жителів, то на таких територіях створюється госпітальний округ навколо населеного пункту, де розташована багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування першого рівня, як правило, в центрі такого округу. У тому випадку, якщо за межами зон обслуговування госпітальних округів проживає менш як 120 тис. осіб, то такі території повинні бути віднесені до сусідніх госпітальних округів.

Межі госпітальних округів, за словами Віктора Лисака, повинні проходити посередині між центрами госпітальних округів. Але вони можуть зміщуватися за межі зон обслуговування залежно від основних клінічних маршрутів пацієнтів до закладів охорони здоров’я. 

 

Область:

Полтавська область

Source:

Сайт Полтавської ОДА

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

18 October 2024

New Opportunities for Ukrainian Communities. Highlights of the Mayors' Visit to the U.S.

New Opportunities for Ukrainian Communities....

On September 22-27, 2024, the Dobroslav, Trostianets, Zhovkva, Krasnokutsk, and Khmelnytskyi mayors visited...

18 October 2024

Олексій Кулеба провів зустріч із послами країн G7 та послом ЄС: говорили про децентралізацію і відновлення

Олексій Кулеба провів зустріч із послами країн...

Віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба обговорив з послами...

18 October 2024

У Лановецькій громаді стартував унікальний проєкт підтримки місцевого бізнесу

У Лановецькій громаді стартував унікальний...

У Ланівцях офіційно стартувала програма фінансової підтримки місцевого бізнесу, розроблена в межах Програми USAID...

18 October 2024

Агенції регіонального розвитку: міфи і реальність

Агенції регіонального розвитку: міфи і реальність

Агенції регіонального розвитку, або скорочено АРР, в Україні поступово набувають ознак ефективного інструменту...