Децентралізація і процес об’єднання громад – це історичний момент, від якого дуже багато залежить у майбутньому

Децентралізація і процес об’єднання громад – це історичний момент, від якого дуже багато залежить у майбутньому, розповів в інтерв'ю "МБ" голова ОДА Олександр ФИЩУК.

– Але далеко не всі це розуміють, і навіть є певний спротив, – каже голова ОДА.

- Можливо, люди просто мало отримали інформації?

- Не можна сказати, що пояснювали мало. Інша справа, що не всі хочуть слухати. Багато хто хоче, щоби центр громади був саме в його селі і керував він. А багато хто і не розуміється на процесах. Та однозначно, цим шляхом треба йти. Сьогодні сільський голова має багато повноважень, але інструменту для їхньої реалізації немає.

- Реформа такі інструменти дає?

- Децентралізація більше дає фінансових ресурсів об’єднаній громаді, але і змушує самим більше шукати додаткових можливостей. У нас зростають надходження до місцевих бюджетів. Зросла плата за землю, додали акциз з алкоголю і пального. Резерви треба шукати в необлікованих робочих місцях, орендній платі за водні ресурси.

- За яким принципом, на вашу думку, краще об’єднання громади?

- До процесу об’єднання громад не можна підходити за одним шаблоном. Але найкраще не дрібнити по шматочках території, а зберегти інфраструктуру хоча б на рівні району. Йдеться про освіту, охорону здоров’я, соціальний захист та інші структури.

Ось є Усть-Путильська об’єднана громада з двох сіл. Що вони можуть зробити? Які послуги надавати мешканцям? Там будуємо школу, але це все, більше нічого не буде. В громаді має бути свій відділ освіти, свій методкабінет, а де взяти фахівців? Виникають питання по освіті, охороні здоров’я, соціальному захисту – громади отримали гроші, але не знають як правильно їх використати, не хочуть віддавати.

- Скільки ж мало б бути громад на Буковині?

Подрібнити встигнемо завжди. Тому я дотримуюся позиції, щоби був один район – одна громада. І немає значення, скільки в районі населення. Це означатиме, що функції районної ради і районної адміністрації перебере на себе об’єднана громада. Тільки вже вона сама буде приймати рішення, де і що фінансувати і в якому селі. Сьогодні між райрадами і РДА є певні тертя. Так, зараз РДА розписує, наприклад, скільки треба скоротити ліжок у лікарні. А рада каже – ні, ми проти, найчастіше виключно з політичних міркувань. А що робити потім, коли не вистачить грошей на зарплату? Кажуть державі "дай". А треба, щоб самі господарювали з того, що мають.

Було б найкраще створити з одного району одну громаду, а через два-три роки побачити, як вона працює і тоді вже, можливо, поділити.

- Перспективний план передбачає інші принципи формування громад.

- На найближчій сесії облради будемо вносити зміни до Перспективного плану формування територій громад області. План не є догмою, його можна і треба змінювати. Зокрема пропонуємо врахувати всі вже існуючі громади та ті, що створюються. А ось у кількох районах – Кіцманському, Заставнівському, Кельменецькому і Герцаївському, поки що жодної громади немає. Ось їм варто було би створити райони-громади.

- Приміські села не поспішають об’єднуватися з Чернівцями. Чому?

- В Україні жодне село не об’єдналося з обласним центром. Думаю, з часом буде проводитися вже добровільно-примусове об’єднання за територіальним принципом – всі села в радіусі 5 чи 10 кілометрів. А самі зараз не хочуть. У нас і таке можна почути – от свого часу Ленківці приєднали до Чернівців і що там за цей час зроблено? Крім того, є такі потужні громади, як Мамаївці та інші, які є цілком самодостатніми. Їхні люди їздять у місто на роботу і без об’єднання.

- Серед найбільших страхів децентралізації – закриття малих шкіл і укрупнення районів.

- Школи закривати ніхто не буде, це справа самої громади. Йдеться не про закриття, а про оптимізацію. Так було і раніше. Це просто злочин проти дітей, якщо у клас ходить 4-5 учнів, бо у такій школі ніколи не буде ні сучасного рівня навчання, ні необхідної матеріальної бази. Краще цих дітей возити у сусіднє село в опорну школу, де будуть повні класи, більш сучасна база і якісніша освіта.

Що буде з районами, треба запитувати законодавців. Якою буде адміністративна реформа, поки що невідомо. Водночас, якщо район сьогодні об’єднається в одну громаду, то збережеться і район. А якщо його поділять на чотири-п’ять громад, то район як адміністративна одиниця залишиться, але громадам він потрібен не буде.

Область:

Чернівецька область

Source:

«МБ»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 September 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 September 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 September 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...