Децентралізація - один з ключових пріоритетів у реформуванні галузі культури

Міністерство культури України долучилось до підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо підтримки впровадження секторальної децентралізації. Документ з українського боку був укладений між представниками Міністерства регіональної політики та будівництва, Міністерства екології та природних ресурсів, Міністерства інфраструктури, Міністерства Фінансів, Міністерства культури, Міністерства освіти та Міністерства охорони здоров’я, з Проектом експертної підтримки врядування та економічного розвитку – ініціативи, що фінансується Міністерством міжнародних справ торгівлі і розвитку Канади та впроваджується компанією Agriteam Canada Consulting Ltd (EDGE).

За словами Віце-прем'єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка, децентралізація є одним з головних національних проектів розвитку України. Вона впливає на усі сфери життя людини, є обличчям влади та потребує злагоджених дій між державними органами, громадянським суспільством, міжнародними донорами.  Саме тому меморандум є основою для налагодження координації в роботі міністерств по різних напрямках, задля того щоб необхідні послуги надавалися вчасно і якісно, контролювалися громадою та, передусім, були корисними. Відзначив Віце-прем'єр-міністр і важливість децентралізації у культурній сфері. 

“Робота Мінкультури є сьогодні ключовим напрямком в реформі децентралізації. Бо саме культура – це та база, на якій формуються не тільки потреби, а й традиції. Це усе те, що сьогодні дозволяє нам українцям бути нацією, яка прагне до європейських принципів управління, яка прагне бути одним з партнерів у ЄС”, – сказав Геннадій Зубко.

Міністр культури України Євген Нищук також наголосив, що Меморандум є одним з важливих кроків у впровадженні пріоритетів відомства, затверджених Урядом, а саме – осучаснення місцевих культурних закладів. 

“Уряди європейських країн докладають значних зусиль для модернізації національних інфраструктур та надання населенню доступних соціокультурних послуг. В Україні ми маємо надзвичайно розгалужену систему будинків культури, народних домів, які ми, нажаль, втрачаємо”, – зазначив Міністр. “Але саме вони мають стати джерелом культури, колискою духовності. Надання ж цим закладам нового функціонального значення дасть змогу зберегти їх, вони стануть соціальним інститутом згуртування територіальних громад, а Міністерство культури вперше стане інституцією, яка здійснюватиме трансфер знань і найкращих практик на місцевий рівень”.

В рамках впровадження Меморандуму передбачена розробка низки нормативно-правових актів, деталізація планів децентралізації за секторальними напрямками та залучення у якості сторони Меморандуму будь-якої зацікавленої як урядової, так і неурядової організації. 

14.11.2016 - 15:22 | Views: 14209
Децентралізація - один з ключових пріоритетів у реформуванні галузі культури

Tags:

culture EDGE H.Zubko Ye.Nyshchuk

Source:

Міністерство культури України

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 July 2024

Карбонова громада. Інтерв’ю очільника Долинської ТГ

Карбонова громада. Інтерв’ю очільника...

Голова Долинської громади Івано-франківської області Іван Дирів про те, як його громада «постачає світло» державі і...

03 July 2024

Успішна стратегія - здорова громада: як ефективно спланувати розвиток медичної сфери на місцях

Успішна стратегія - здорова громада: як...

Сьогодні вже нікого не треба переконувати у важливості стратегічного планування та його ролі у забезпеченні сталого...

03 July 2024

Культура та креативні індустрії для сталого регіонального розвитку: тези з форуму у Вінниці

Культура та креативні індустрії для сталого...

26 червня у Вінниці відбувся другий із серії культурних форумів Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та...

03 July 2024

Громада з туристичними та медійними амбіціями: як Царичанці втілюють мрії в життя завдяки співпраці з міжнародними партнерами

Громада з туристичними та медійними амбіціями:...

Царичанська селищна громада одна із найстаріших на Дніпропетровщині – перші згадки про цей край датуються 1604 роком....