Перед громадами-об’єднавцями Черкащини відкриті всі можливості для розвитку, – Ярослав Березань

«Інфраструктурна» субвенція, фінансування проектів з Державного фонду регіонального розвитку, грантова та міжнародна допомога доступні ОТГ Черкащини для розвитку територій. Про залучення «розвиткових» коштів для тергромад розповів в ефірі телеканалу «Рось» заступник голови облдержадміністрації Ярослав Березань.

– Фінансова децентралізація дала багато додаткових ресурсів на місця, – говорить Ярослав Березань. – Три діючі ОТГ Черкащини вже живуть за новим бюджетним законодавством, тож отримують значно більше доходів, ніж раніше. Крім того, мають додаткове фінансування з держбюджету як громади-об’єднавці, від іноземних партнерів, які підтримують децентралізаційну реформу, та завдяки реалізації проектів коштом Держфонду регіонального розвитку.

Нині в області діють програми ПРООН, DESPRO, DOBRE та «Ulead», завдяки яким можна втілювати цікаві розвиткові проекти. Надають підтримку й польські партнери.

– Ті, хто розібралися в темі отримання міжнародної допомоги, отримують достатньо коштів на розвиток, – пояснює заступник очільника області. – У нас лідер із залучення грантової допомоги – Білозірська ОТГ. Втім, найбільша проблема в тому, щоб отримати гранти, тобто підготувати правильний проект. Під проектом іноземці розуміють ту користь, яку отримає громада від його втілення, а не проектно-кошторисну документацію, як то розуміють наші громадяни.

Посадовець додає, що цьогоріч, зважаючи на позитивні приклади діючих громад Черкащини та завдяки посиленню інформаційно-роз’яснювальної роботи, діаметрально змінилася позиція саме сільського населення щодо об’єднання в громади.

– Ми намагаємося надавати інформацію про переваги реформи безпосередньо людям, – підсумовує заступник голови ОДА. – Адже зараз у них є унікальна можливість об’єднатися так, як селам це вигідно. Більшість сільських голів уже розуміють вигоди об’єднання. Тож очікуємо, що до кінця року матимемо чимало позитивних висновків про об’єднання.

Поки що ж в області працюють три територіальні громади: Білозірська, Мокрокалигірська та Єрківська. Ще у трьох – Тальнівській міській, Стеблівській селищній та Нарбутівській сільській – 18 грудня призначили вибори.

Область:

Черкаська область

Source:

Сайт Черкаської ОДА

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...