Перед громадами-об’єднавцями Черкащини відкриті всі можливості для розвитку, – Ярослав Березань

«Інфраструктурна» субвенція, фінансування проектів з Державного фонду регіонального розвитку, грантова та міжнародна допомога доступні ОТГ Черкащини для розвитку територій. Про залучення «розвиткових» коштів для тергромад розповів в ефірі телеканалу «Рось» заступник голови облдержадміністрації Ярослав Березань.

– Фінансова децентралізація дала багато додаткових ресурсів на місця, – говорить Ярослав Березань. – Три діючі ОТГ Черкащини вже живуть за новим бюджетним законодавством, тож отримують значно більше доходів, ніж раніше. Крім того, мають додаткове фінансування з держбюджету як громади-об’єднавці, від іноземних партнерів, які підтримують децентралізаційну реформу, та завдяки реалізації проектів коштом Держфонду регіонального розвитку.

Нині в області діють програми ПРООН, DESPRO, DOBRE та «Ulead», завдяки яким можна втілювати цікаві розвиткові проекти. Надають підтримку й польські партнери.

– Ті, хто розібралися в темі отримання міжнародної допомоги, отримують достатньо коштів на розвиток, – пояснює заступник очільника області. – У нас лідер із залучення грантової допомоги – Білозірська ОТГ. Втім, найбільша проблема в тому, щоб отримати гранти, тобто підготувати правильний проект. Під проектом іноземці розуміють ту користь, яку отримає громада від його втілення, а не проектно-кошторисну документацію, як то розуміють наші громадяни.

Посадовець додає, що цьогоріч, зважаючи на позитивні приклади діючих громад Черкащини та завдяки посиленню інформаційно-роз’яснювальної роботи, діаметрально змінилася позиція саме сільського населення щодо об’єднання в громади.

– Ми намагаємося надавати інформацію про переваги реформи безпосередньо людям, – підсумовує заступник голови ОДА. – Адже зараз у них є унікальна можливість об’єднатися так, як селам це вигідно. Більшість сільських голів уже розуміють вигоди об’єднання. Тож очікуємо, що до кінця року матимемо чимало позитивних висновків про об’єднання.

Поки що ж в області працюють три територіальні громади: Білозірська, Мокрокалигірська та Єрківська. Ще у трьох – Тальнівській міській, Стеблівській селищній та Нарбутівській сільській – 18 грудня призначили вибори.

Область:

Черкаська область

Джерело:

Сайт Черкаської ОДА

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...