Всі регіони об’єднує те, що вони «За» децентралізацію. Хоча противників реформи вистачає, - експерт (+ відео)

Всі регіони України об’єднує те, що вони «за» децентралізацію. А от заважає проводити належним чином реформу незнання або нерозуміння її суті деяким представниками місцевого самоврядування і виконавчої влади на місцях. Про це в програмі «Децентралізація – влада громади» каналу «Рада» сказала Наталія Ключник, заступник керівника виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад (ВАССР).

«Я запитала в керівників регіональних відділень (Ред.: відділень ВАССР): що гальмує реформу? Наприклад, зателефонувала у Запорізьку область до Юрія Шила і він мені сказав, що не дослухаються до людей в обласній державній адміністрації. Він навів такий приклад: є Розівська сільська рада. Одна частина села - це Запорізька область,  інша сторона - це Херсонська Область. В селі один водопровід. З однієї сторони люди платять за воду по 14 гривень, а з другої - по 6 гривень. Люди розуміють, що потрібні зміни, і звертаються до ОДА з проханням вирішити ситуацію. Кажуть: «Давайте ми створимо об’єднану громаду». ОДА має виступити ініціатором цього процесу, бо тут йде мова про зміну меж. А в нас навіть закону такого ще немає. А ОДА таке звернення ігнорує. Як можна це розцінювати? Це супротив з боку ОДА? Не думаю. Але люди це сприймають як супротив реформі», - пояснила Наталія Ключник.

Посилаючись на дані, отримані з регіонального відділення ВАССР Кіровоградської області, тими, хто чинить супротив реформі, експерт назвала керівництво райдержадміністрацій.

«У Бобринецькому районі навіть ведеться відкрита війна, починаючи з передачі майна до створення ЦНАПів. Тобто керівництво РДА не  хоче покидати свої крісла, не хоче передавати владу. Це особистісний фактор», - сказала експерт.

За її словами, скрізь в регіонах є свої противники реформи – десь керівники РДА, десь  - районних рад, політичні сили, є і сільські голови, і вчителі.

Натомість міжнародні донорські програми надають всебічну технічну, експертну і фінансову підтримку як тим громадам, що лише починають процес об’єднання, так і тим, які вже провели перші місцеві вибори. Зокрема, Наталя Ключник розповіла про проект «DOBRE». Більше про це дивіться у програмі «Децентралізація – влада громади».

Щотижнева програма «Децентралізація – влада громади» телеканалу «Рада», яка присвячена актуальним питанням реформи місцевого самоврядування, децентралізації влабди, виходить за організації Комунікативної групи при Центральному офісі реформ та за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

DESPRO — це швейцарсько-український проект “Підтримка децентралізації в Україні”, який фінансується Швейцарською Конфедерацією через Швейцарське бюро співробітництва (ШБС/SDC) та впроваджується Швейцарським центром ресурсів та консультацій з питань розвитку (Skat). 

10.10.2016 - 20:04 | Views: 9321
Всі регіони об’єднує те, що вони «За» децентралізацію. Хоча противників реформи вистачає, - експерт (+ відео)

Video:

Tags:

All-Ukrainian Association of Village and Settlement Councils

Область:

Закарпатська область

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...