Для успіху реформи з децентралізації необхідно якісно інформувати кожного черкащанина, – чиновник ОДА

Деякі райони свідомо уповільнюють впровадження реформи з децентралізації, а пересічні громадяни не отримують належної інформації про неї. Тож активніше проводити інформаційно-роз’яснювальну та просвітницьку роботу щодо впровадження чи не найголовнішої державної реформи зобов’язав райдержадміністрації заступник голови – керівник апарату ОДА Ярослав Березань. Про це він розповів в ефірі ТРК «ВІККА», - повідомляє прес-служба ОДА.

Саме завдяки активній позиції громадян та їхній підтримці можливі якісні зміни, переконаний посадовець. Для таких активістів відкриті можливості для навчання та подальшої допомоги.

– Неодноразово наголошував, що великі противники реформи – це сільські голови, – зауважив Ярослав Березань. – Зрозуміло, що вони витратили певний ресурс для того, щоб обійняти свою посаду, а нові об’єднання громад передбачають і нові вибори. І не завжди людина має достатній авторитет серед виборців та позитивно зарекомендувала себе, щоб бути упевненою, що знову переможе. Це ж стосується і районних рад, які блокують цей процес. Втім, вистачає і позитивних прикладів. Приміром, на Тальнівщині активно проводять роботу з об’єднання в громади передовсім керівники РДА та районної ради.

Загалом об’єднавчий процес не стоїть на місці. Окрім уже існуючих трьох громад, ще чотири – Набутівська та Стеблівська ОТГ (Корсунь-Шевченківський район) Тальнівська міська ОТГ, а також Ротмистрівська ОТГ (Смілянський район) – вже отримали позитивний висновки про об’єднання і направлені до ЦВК для призначення виборів.

– Кожного дня до нас звертаються з районів з проханням надати необхідні документи, – відзначає заступник очільника області. – Тож я очікую, що до кінця року матимемо значно більше об’єднавців. Відзначу, децентралізаційна реформа стосується не лише адміністративного перерозподілу, а й фінансового забезпечення. Місцеві бюджети отримуватимуть значно більше доходів, зокрема й села, після остаточного завершення об’єднавчого процесу. Вже й зараз вони відчули збільшення надходжень до бюджетів. Приміром, за січень-серпень цього року населені пункти додатково отримали 911 млн грн. Левова частка припадає на місто Черкаси – на 250 млн грн, при цьому бюджет області поповнився на 125 млн грн. порівняно з минулорічними показниками.

Крім власних надходжень, ОТГ ще можуть розраховувати на державну підтримку. Приміром, на 2017 рік для реалізації проектів через фонд регіонального розвитку передбачено 9 млрд грн.

Область:

Черкаська область

Source:

«ПроЧерк»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...