Історія успіху: в Пришибській ОТГ за власні кошти будують водогін, реставрують багатоквартирні будинки та купляють шкільні автобуси

Нещодавно минув рік з часу створення Пришибської об’єднаної територіальної громади. За цей час в житті мешканців населених пунктів, які об’єдналися, відбулося чимало кардинальних змін. Про головні з них розповіла Пришибська сільська голова Валентина Городянко. Вона зазначає, коли об’єднувалися із селом Кобелячок та населеними пунктами, що входили до колишньої Кобелячківської сільської ради, не сподівалися, що одразу стане легко і впаде манна небесна, знали, треба засукати рукави та ставати до роботи. Тож результати такого підходу не забарилися, за рік що минув є чим пишатися.

До складу Пришибської територіальної громади входить 5 населених пунктів. Проте, незважаючи на невеликий розмір, громада має вагомі результати. На них вплинула і бюджетна децентралізація, і збільшення об’єднаного бюджету, і допомога підприємства-важковаговика ( гірничо-збагачувального комбінату), що знаходиться неподалік ОТГ.

Наразі в ОТГ добігають кінця роботи зі зведення магістрального водогону між трьома селами. Громаді він обійшовся в 11,5 млн грн. До слова, кошти на його зведення виділені з місцевого бюджету. Також облаштовують вуличний водогін в селах Роботівка і Пришиб.

– На фінальному етапі зведення водогону на вулиці Набережній в селі Пришиб, – розповідає Валентина Городянко. – Фінансується його будівництво за кошти інвестора (гірничо-збагачувальний комбінат) – це 4 мільйони гривень та ті, які виділила держава на розвиток інфраструктури – це 2,5 мільйони гривень.

За рік життя в об’єднаній громаді в селі Кобелячок вдалося вирішити одне з найболючіших питань – за кошти ПРООН проведено вуличне освітлення.

Встановили дві автобусні зупинки, одну Кобелячку, іншу – в Маликах.

– У селі Кобелячок тривалий час не вивозили тверді побутові відходи. Зараз вивозимо і тверді, і рідкі відходи, – продовжує розповідати Валентина Городянко. – Також тут провели реконструкцію братської могили, обгородили центральне кладовище. Увели посаду працівника з благоустрою, який наводить лад в селі та підпорядковується комунальному підприємству, яке ми створили в нашій громаді.

Потурбувалися в ОТГ і про наймолодших. У Кобелячку та Роботівці встановили дитячі майданчики. А в Пришибі нещодавно відкрили відреконструйований ДНЗ «Чебурашка».

– Провели реконструкцію системи опалення та вентиляції у загальноосвітній школі ( село Пришиб), придбали ще один шкільний автобус. Тепер їх у нас два, завершуємо для них будівництво гаражів, – говорить сільська голова. – До кінця року плануємо закупити лінгвістичний кабінет для проведення ЗНО з англійської мови. Увели надбавки вчителям, закупили підручники для школярів 4 класу. Також учні 1-4 клас харчуються безкоштовно.

На останній сесії сільської ради депутати виділили 19 тисяч гривень для укладення договору зі спеціалістами-освітянами з Києва. Вони нададуть методичну допомогу та проведуть комплексне навчання з учителями, дітьми й батьками Пришибської ЗОШ.

У Пришибській ОТГ по праву пишаються ще одним досягненням – реконструкцією житлових багатоквартирних будинків проведеною за кошти місцевого бюджету. Свого часу, після розпаду радгоспу, ці будинки, в селі Пришиб, передали на баланс сільської ради. Вони були у критичному стані, потребували термінового ремонту. Нині у відреставрованих утеплених будівлях із новою покрівлею та вікнами не впізнати старі пошарпані будинки.

– Два будинки здали в експлуатацію, третій – завершуємо. Лише з одним будинком нам допоміг інвестор, два інших робили власними силами. У будинках поміняли покрівлю на мансардну, утеплили, вставили нові вікна, двері, утеплили підвали, лічильники перенесли із фасаду всередину. А в службових квартирах, де мешкають медики й освітяни, зробили ще й внутрішній ремонт, – підсумувала Валентина Городянко.

На перших успіхах в Пришибській ОТГ не збираються зупинятися. Нині вже мають плани на майбутнє. Зокрема розмірковують над шкільним ремонтом в Кобелячку та хочуть якнайшвидше завершити роботи зі зведення водогонів.

Область:

Полтавська область

Громади:

Пришибська сільська об’єднана територіальна громада

Source:

«Новини Полтавщини»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...