Даніель Попеску: У різних країнах децентралізація спричинює економічний прогрес

Представник Ради Європи, Спеціальний радник Уряду України з питань децентралізації Даніель Попеску під час економічного форуму, що проходив у Харкові, поділився своїми враженнями стосовно децентралізаційних  процесів, що відбуваються в нашій державі.

Даніель Попеску сказав:

«Цього ранку я поїхав з дуже гарного міста Києва дуже гарним потягом і об 11:45 опинився в іншому дуже гарному місті - Харкові. Дорогою, визираючи у вікно, я також бачив чимало малих сіл, які, здавалося, перебувають на узбіччі економічного розвитку. Звісно ж, ці дві картини погано узгоджуються. 

Ми можемо годинами просторікувати про теоретичні переваги децентралізації, та я переглянув більше двадцяти економічних досліджень - і всі вони засвідчують, що у різних країнах децентралізація спричинює економічний прогрес. 

Звісно, це статистика, і вона стосується не всіх країн. Вона справедлива там, де децентралізацію виконано якісно. Жодній країні не потрібні децентралізовані злидні. Жодній країні не потрібна децентралізована корупція. А, отже, процес потрібно проводити добре. 

Практично всі європейські країни провели процес передачі повноважень на місця  з різних причин, наприклад, у часи економічної кризи. У Раді Європи 47 країн. За винятком міні-держав - Монако, Сан-Марино та Андори - усі вони намагалися провести об'єднання громад. Не всім це вдалось. Це дуже складний процес. Він політично чутливий і технічно дуже важкий. 

Та ось добра вістка: в Україні багато вже зроблено упродовж останніх двох з половиною років. Ми були консультантами відповідних процесів у 47 країнах, і, маючи змогу порівнювати, я можу сказати, що Україна досягла дуже добрих результатів. Справді, дещо можна було б робити швидше. Не так швидко, як слід, ухвалюються деякі законодавчі акти. А тепер їх ще й доводиться переглядати. Але в цілому динаміка дуже позитивна.

Ми чули, що на кінець року об'єднаних громад буде вже з 400. А наступного року буде перейдено серединну межу. З передачею на місця фінансових ресурсів там отримують змогу інвестувати у майбутнє власних громад. Так, багато вже зроблено. Зрозуміло, що вам потрібно чимало підтримки. І ви її отримуватимете. Ми чули про підтримку від USAID і від Європейського Союзу. І Рада Європи має проект підтримки роботи з громадами. Ми ведемо мову і про те, що потрібна технічна підтримка, і реформування законодавства, і гроші. Ви можете розраховувати на потужну підтримку. І все це разом дає підстави для оптимізму».

27.09.2016 - 13:44 | Views: 9124
Даніель Попеску: У різних країнах децентралізація спричинює економічний прогрес

Tags:

D.Popescu

Область:

Харківська область

Source:

Харківська обласна рада

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...