Трансформація через децентралізацію: стежками Парафіївської та Вертіївської громад

Хтось на українські реформи молиться, хтось від них відхрещується, а деякі мовчки очікують «ґуль» колег, аби самому підстелити соломи.

Чернігівщина у 2015 році пустила п’ять своїх першопрохідців у питанні об’єднаннятериторіальних громад (ОТГ). А вже через рік ці «діти» хваляться своїми досягненнями.

Пілотна на Чернігівщині Парафіївська громада об’єднує 18 населених пунктів — понад шість тисяч населення. Загальний бюджет після об’єднання збільшився майже вшестеро. Бо у своєму розпорядженні — близько тридцяти мільйонів гривень.

Досвід самоврядування переймали у Латвії. Парафіївська громада вважається найуспішнішою в області. У великій мірі — за рахунок розвиненої соціальної сфери. Тут три школи, п’ять дитсадків, п’ять будинків культури, музична школа, три амбулаторії і чотири ФАПи, а також два хоспісних і два терапевтичних відділення Ічнянської центральної районної лікарні.

Уже цьогоріч громада отримала кошти на капітальний ремонт двох шкіл та двох дитячих садків. Валентина Карпенко, голова Парафіївської ОТГ, не залишила гроші лише в центрі громади. Саме цього найбільше бояться жителі сіл, що є менш спроможними. Ремонти здійснюються у різних населених пунктах громади.

— Парафіївська селищна та Іваницька сільська ради і раніше жили гарно. Втім, із проведенням децентралізації можливості значно зросли. Тепер ми можемо «підтягувати» й інші населенні пункти громади,— зазначає Валентина Федорівна. — Однак, варто зазначити, що освітньої субвенції нам не вистачило. Це через наявність малокомплектних шкіл. Різницю доводиться компенсувати з власної скарбниці громади.

Вертіївська ОТГ

Громада об’єднує 2 сільські ради (11 населених пунктів), у яких проживає близько чотирьох тисяч населення.

У 2016 році додатково громада отримала понад 6 мільйонів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад.

На сьогодні комісією Мінрегіону вже погоджено 5 проектних заявок, на 95 % передбаченої суми субвенції. Проектами передбачено капітальний ремонт проїзних частин автомобільних доріг комунальної власності у Вертіївці.

Коштом громади замінили вікна у дошкільному навчальному закладі.

Варто зауважити, що Вертіївська громада має зручне розташування вздовж центральної магістралі, а законодавство передбачає для громади 5% від продажу пального на АЗС. Саме це наразі і є одним з основних джерел наповнення місцевого бюджету.

Із спостережень

Голови зазначених громад самі говорять про те, що і раніше теперішні центри ОТГ жили досить непогано. Об’єднання дало їм тільки додаткові можливості, а біднішим селам – шанс на нормальне функціонування.

Втім, порівнюючи навіть зазначенні дві громади, чітко простежується політика керівника. Хтось у перший рік зосереджує всі кошти в одному населеному пункті, а хтось по-братськи ділить між кількома.

Цікаво і те, що наприклад Вертіївська громада, не отримавши погодження від Мінрегіону на один з проектів, розпочала його реалізацію виключно за кошт громади. Мова йде про сумнозвісний ставок та лазню.

— Ми плануємо, щось на кшталт «Золотого берега» у Чернігові (пляж, мафи, волейбольний і футбольний майданчики. Таке місце необхідне для якісного дозвілля жителів, зокрема молоді, — каже голова Вертіївської ОТГ Ігор Мороз.

 Варто зауважити, що будинку культури у Вертіївці нема, згорів років десять тому.

наостанок.Так, децентралізація має безліч переваг. І перші створені об’єднані громади наочно це підтверджують. Більш того, через рік роботи у новому форматі у громадах вже є що показати.

На завершення ознайомчої поїздки подумалось: жителям новостворених громад варто не забувати, що голову ОТГ та депутатів і старост треба контролювати не менш ретельно, ніж керівників адміністрації чи чиновників інших служб. Адже зловживання з’являється там, де є значні кошти і мінімальний контроль за їх використанням.

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...