Без єдиної команди, яка є генератором змін, створення громади неможливе

У цьому впевнені сільські голови Сумського району, які на території Северинівської сільської ради обговорювали можливість об’єднання частини району в одну громаду

На Сумщині децентралізаційна реформа наразі йде прискореними темпами. У Сумському районі слідом за Нижньою Сироваткою, де можливість об’єднання досить висока, цим шляхом крокують й інші селища та села. Зокрема, ініціатором об’єднання Северинівської сільської ради та суміжних рад стала голова цієї сільради Віра СЕВЕРИН.

«Усі сьогодні говорять про необхідність змін, та на жаль, мало хто бажає очолювати процеси реформування, – звернулася Віра Северин до сільських голів та депутатів. – Давайте разом із вами створимо одну команду й очолимо ці зміни. Так само командою ми вирішуватимемо, де буде адміністративний центр, яка із шкіл громади стане опорною, що варто фінансувати першочергово, які створюватимемо посади. Держава нам сьогодні дає шанс стати господарями на своїй території. Давайте не втрачати його».

Як наголосила консультант Сумського регіонального офісу реформ Ніна МЕЛЬНИК, реформа місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою влади в Україні – одна із найпотужніших. Вона передбачає передачу повноважень та ресурсів на рівень громади.

«Сьогодні держава надає органам місцевого самоврядування всі повноваження щодо господарювання на своїй території, виділяє під це значний фінансовий ресурс, – говорила вона. – Але громади повинні нести відповідальність за те, як облаштують життя на цій території. Крім того, ця реформа дає справді реальний шанс навіть малесенькому селу не зникнути з карти України, а навпаки отримати поштовх для розвитку».

За словами Ніни Мельник, сьогодні дуже важливо, щоб на кожній об’єднаній території сформувалася команда, яка не лише створить громаду, а й дбатиме про її розвиток. Адже держава не буде фінансувати громади безкінечно, вона надає стартовий капітал, який необхідно використати, вкласти ефективно, таким чином ,щоб не лише поліпшити інфраструктуру, а й створити робочі місця, якесь підприємство тощо.

«Я був у об’єднаних громадах на заході України, – розповів під час зустрічі сільський голова с. Постольне Роман БІЛІНСЬКИЙ. – Там в одній із громад її актив розробив і подав до різноманітних державних та міжнародних програм проекти на суму 10 мільйонів. А скільки їх розробили ми, навіть спільно? Там території чисті й охайні, жителі живуть заможно, вони спільно дбають про розвиток кожного села. Хочеться й собі таких змін».

Область:

Сумська область

Source:

Сайт Сумської ОДА

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...