Старосалтівська громада отримує методичну і практичну допомогу для успішного початку самостійного бюджетного процесу

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов провів робочу зустріч із керівним складом, депутатами та колективом виконавчого апарату Старосалтівської об’єднаної територіальної громади. В ході якої були обговорені болючі питання, які постали перед громадою після об’єднання. Мета проведення зустрічі вбачалась у наданні методичної допомоги по вирішенню окреслених проблем.

Участь в заході взяли: голова постійної комісії з питань бюджету Харківської обласної ради Людмила Немикіна, перший віце-президент, виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Микола Тітов, депутати обласної ради.

За результатами зустрічі Сергій Чернов запевнив, що першочергова необхідність громади полягає в постійному отриманні методичної допомоги щодо організаційних питань, пов’язаних з процесом формування органів виконавчої влади, із переходом з 2017 року на самостійний бюджет.

Серед організаційних проблем громади слід виділити потребу надання юридичних консультацій, проведення навчання, спрямовані на підвищення кваліфікаційного рівня представників виконавчого апарату ради та виконавчого комітету громади. А також допомогу в залученні нових кадрів у сфері соціального захисту населення, медицини, освіти та інших.

«Старосалтівська громада має дуже великий потенціал. Адже сюди входить понад 80 суб’єктів підприємництва, бізнесу, сфери послуг, сільськогосподарських, фермерських підприємств, 6 шкіл, аграрний ліцей, заклади культури, ФАПи. Громада також спроможна збирати достатню кількість коштів для розвитку інфраструктури всіх 20 сіл, які увійшли до її складу», - акцентував Сергій Чернов.

Він також зауважив, що громада має Стратегію розвитку. Проте обговорення показало, що вона потребує серйозного доопрацювання, в тому числі шляхом доповнення конкретними проектами і програмами, які з початку нового року можна буде одразу ж реалізовувати.

З цього приводу Едуард Коновалов, голова Старосалтівської селищної ради сказав: «По всіх населених пунктах, які увійшли до складу громади, ми будемо рівномірно розподіляти гроші, що приходитимуть у 2017 році на спільний рахунок. Ми не збираємось усі гроші, які надходять на рахунок громади, витрачати лише на Старий Салтів. Ми плануємо 70% коштів розподіляти серед усіх рад. А 30% - залишатимемо на фінансування відділу освіти, культури тощо».

Сергій Чернов наголосив на тому, що завдяки внесенню змін до Бюджетного кодексу, з’явилась можливість акумулювати на місцях кошти громад: «Громади отримали право, як і міста обласного значення, зосереджувати у себе 100% податку на землю, на майно, на прибуток підприємств, 60% податку, який сплачує населення, 5% - акцизного податку. Все це має бути використане на розвиток громади».

Область:

Харківська область

Source:

Сайт Харківської обласної ради

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...