Хустянка визначається з форматом об’єднання

Децентралізаційний марафон на Сумщині продовжується. Наразі керівники облдержадміністрації та фахівці регіонального офісу реформ відвідали село Хустянку Буринського району

«Одне з головних завдань децентралізації – завести кошти у сільські території на розвиток інфраструктури, – зазначив у своєму виступі перед жителями Хустянки перший заступник голови облдержадміністрації Олександр МАРЧЕНКО. – Рік тому, коли розпочалася реформа, у нас було більше запитань, ніж відповідей. Сьогодні ми вже бачимо, що цей процес незворотній і маємо в області конкретний приклад – Березівську громаду, яка успішно розвивається. Всього ж у державі створено уже 170 громад. На західній Україні уже цілі області поділилися на громади». Наші сусіди Чернігівська, Полтавська та Харківська області теж продуктивно розвиваються в цьому напрямку».

За словами посадовця цим шляхом раніше йшла Польща, Прибалтика, інші країни Європи. Там децентралізаційна реформа дала справжній поштовх до розвитку невеличких населених пунктів.

«Створення Чернечо-Слобідської громади наразі на часі. Із року в рік у вас залишається невирішеним питання газопроводу, – зазначив перший заступник голови облдержадміністрації. – Але мова йде про великі кошти, які навіть за умови допомоги з району та області вам не зібрати. Ми бачимо ваші дороги, які необхідно капітально ремонтувати. А за який ресурс?. Держава сьогодні вам дає шанс: об’єднуйтеся і отримуйте кошти для свого розвитку».

Заслухали жителі Хустянки і координатора Сумського регіонального офісу реформ Ніна МЕЛЬНИК: «Хто знає ваші проблеми краще за вас? Мабуть, ніхто. Тому беріть на себе повноваження і відповідальність. А це ви можете зробити тільки шляхом утворення в одну громаду».

Під час обговорення жителі Хустянки говорили, що вони ще визначаються, адже частина села не проти об’єднатися з Чернечою Слободою, інша ж бажає розглянути необхідність створення громади з селом Сміле Роменського району, з яким хустянців пов’язують історичні зв’язки. Як наголосив директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Олександр СІТАК, подібна конфігурація не бажана, адже наразі немає законодавчих актів, які б дозволяли об’єднання населених пунктів, що входять до різних районів.

Після фахових пояснень юридичної сторони процесу децентралізації наразі жителі Хустянки отримали додаткову інформацію для роздумів, і у них є небагато часу, аби взяти тайм-аут для обговорення свого найближчого майбутнього.

Область:

Сумська область

Громади:

Буринська міська об’єднана територіальна громада Буринська територіальна громада

Source:

Сайт Сумської ОДА

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...