Де є робота, там і результат!

Є реальні можливості, аби Дунаєвецька селищна об’єднана територіальна громада стала заможною і самодостатньою. Тут є конкретні напрацювання щодо покращення інфраструктури сіл та життя мешканців громади. Про те, що зроблено вже сьогодні і що у планах, ведемо розмову з головою громади Антоном Камінським. 

— Антоне Петровичу, які ж першочергові завдання ви ставите перед собою?

Ми маємо рухатися вперед, беручи за взірець сусідні держави. Ту ж саму Польщу. Ніхто не каже, що цей шлях буде легкий і вкладеться у короткий проміжок часу. Та за півроку нами зроблено чимало. До складу нашої громади входить 18 населених пунктів, де проживає майже 11,5 тисячі людей. Найболючіше питання сьогодні — нестача питної води. Криниці висихають, водогони потребують капітального ремонту. Цього року нам виділено з обласного бюджету 1 мільйон 938 тисяч гривень на будівництво осушувальних споруд у селі Лошківці. Там тече річка, і коли повінь, то підтоплюються городи, льохи, подвір’я. Тож зараз ведуться роботи з відведення води та будується міст. 

У селище Дунаївці вода постачається з села Лошківці. І знову ж таки взялися за ремонт водогонів. На сесії ми прийняли рішення, зробили проект, щоб налагодити систему водопостачання. Ще будуємо водопровід  в селищі Дунаївці по вулицях Гагаріна, Жукова і частково Щорса.

 — Для будівництва та реконструкції водогонів потрібні чималі кошти. Чи є підтримка від держави?

— Звичайно. З державного бюджету нам виділили 8,5 мільйона гривень на розвиток інфраструктури. Звісно, щоб прокладати нові водогони чи ремонтувати старі, треба мати техніку. Комунальне підприємство ми вже створили, у планах — закупівля екскаватора, грейдера, бульдозера, сміттєвоза. Відтак зможемо своїми силами і водогони прокладати, чистити та ремонтувати дороги, вивозити сміття.

Решта коштів піде на освітлення вулиць та на благоустрій. До речі, на центральних вулицях у кожному селі ми зробили нове освітлення. Також оновили освітлення в селищі Дунаївці по вулицях Лесі Українки, Чорновола та Кірова. У більшу половину сіл завезли та позасипали щебенем дороги. На Томашівку і Підлісний Мукарів у нас готовий проект капітального ремонту доріг. Також комунальним підприємством уже виготовлено дві автобусні зупинки, які найближчим часом будуть встановлені в населених пунктах громади.

— Антоне Петровичу, а які напрацювання у соціальній сфері?

— В усіх школах та дитячих садочках ідуть ремонти повним ходом. Закупили 3,5 тонни фарби, вапно. До навчального року всі роботи завершимо вчасно. У громаді 955 дітей, більша половина з яких — у школах та дитячих садочках харчуються безкоштовно. Батьки за садочок платять 60 гривень в місяць. У дошкільні заклади закупили холодильники, морозильні камери, електроплити, пральні машини, миючі засоби.

Також з місцевого бюджету виділили 199 тисяч гривень на оздоровлення дітей. Вони відпочивають на морі в Одеській області та у Маліївцях в оздоровчому таборі «Подільські джерела». Приміщення табору ми повністю підготували, для чого виділили 100 тисяч гривень. 

Майже 200 тисяч гривень виплачено людям матеріальної допомоги на лікування. Більша частина цієї суми — це допомога на оздоровлення пораненим бійцям АТО. 

У селах, де є будинки  культури, проводимо свята, тож прагнемо ці приміщення теж довести до ладу. До речі, за сприяння народного депутата України Олександра Гереги у Будинку культури села Міцівці повністю перекрили дах, у   планах — ремонт спортивного залу.

Не забуваємо і про цвинтарі. Їх ми розчистили, повирубували сухостої, поставили сміттєві баки. Сміття вивозиться з більшості половини сіл, що увійшли до громади. У населених пунктах є працівники від нашого комунального господарства, так би мовити, права рука старости, які впорядковують територію біля приміщення сільської ради, медпунктів, навчальних закладів, кладовищ, під’їзних доріг до сіл. 

— З усього видно, що ваша громада має хорошу перспективу… 

— Без сумніву. У нас 26 тисяч гектарів землі, тож загальний бюджет наш складає 40 мільйонів гривень. Маємо інвестора,  який будує завод по переробці сої «Протеїн-Інвест», а це 300 нових робочих місць і надходження до місцевого бюджету. Є потужні агрохолдинги «Мрія» і «Кернел», які виплачують людям за паї і надають спонсорську допомогу громаді.

Я розумію, що розвиток рідного краю покладено на плечі місцевих громад. Тож відчуваю відповідальність за свою громаду, бо ж усі ми хочемо жити і працювати у процвітаючій країні, де панує мир і спокій, де кожен дорослий громадянин повинен мати роботу, яка приносила б  йому задоволення і достаток в сім’ю.

Область:

Хмельницька область

Громади:

Дунаєвецька селищна об’єднана територіальна громада Новодунаєвецька територіальна громада

Source:

«Подільські вісті»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 May 2024

Порядок реєстрації бюджетних зобов'язань та їх зміни - запис вебінару

Порядок реєстрації бюджетних зобов'язань та їх...

16 травня 2024 року Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему «Порядок реєстрації бюджетних зобов'язань та їх...

20 May 2024

Закупівлі для ЗСУ: законопроект, який спростить процедури для громад, готовий до другого читання

Закупівлі для ЗСУ: законопроект, який спростить...

20 травня парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального...

20 May 2024

Інститут старост в умовах війни: законопроект готовий до другого читання

Інститут старост в умовах війни: законопроект...

20 травня парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального...

20 May 2024

Trends In The Interaction Of Local Self-Government And State Authorities

Trends In The Interaction Of Local...

Martial law objectively creates favourable conditions for the centralisation of power, even in countries with a...