На Волині переважна більшість рад є дотаційними та не спроможними самостійно управляти фінансовим ресурсом і повноваженнями, котрі їм надаватимуть у рамках децентралізації

Про це йшлося під час засідання Волинського обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення.

У рамках засідання із власною презентацією виступив директор обласного Офісу реформ, президент «Асоціації регіонального розвитку» Анатолій Пархом’юк. Він розповів, що розвиток будь-якої території залежить від економіки, ясна річ, якщо територія не має відповідного ресурсу – вона стає дотаційною.

Власне на Волині із 396 рад – 99% є дотаційними , тому й постає питання як же вони самостійно повинні функціонувати. Натомість, за словами Пархом’юка, аби зарадити такій скрутній ситуації, держава проводить процес децентралізації, адже спроможність – це здатність управляти наданими фінансами та повноваженнями.

 Водночас, додає Анатолій Пархом’юк, Волинська обласна рада затвердила перспективний план об’єднаних територіальних громад, куди увійшли 74 громади. Нині створити власне об’єднання виявили бажання й інші ради і сьогодні перспективний план включає 81 громаду.

 Що стосується зайнятості людей в об’єднаних територіальних громадах, то Анатолій Пархом’юк зауважив, що уже спостерігається тенденція трудової міграції. Зокрема, деякі працівники райрад, через невизначену перспективу, переходять на роботу саме в об’єднані громади.

 «З точки зору підвищення кваліфікації є курси, тренінги тощо, але знайти кваліфікованих старост неможливо, бо до цього в нас старост не було. Тому прошу і центри зайнятості звернути увагу на підготовку фахівців, які могли б отримати роботу в громадах», - підкреслив Пархом’юк.

 

Область:

Волинська область

Source:

«Волинська правда»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

27 September 2024

27 September 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 September 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 September 2024