Відбулося засідання регіональної платформи з розвитку місцевого самоврядування

Сьогодні відбулося засідання регіональної платформи з розвитку місцевого самоврядування Волинського регіонального відділення Асоціації міст України в рамках проекту “Пульс” на тему: “Обговорення особливостей впровадження в дію змін до Конституції України в частині децентралізації: їх вплив на становлення спроможних об’єднаних громад”. У заході взяв участь народний депутат України Ігор Гузь. Модератор заходу - виконавчий директор Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко.

В обговоренні змін до Конституції України в частині децентралізації, першочергових Законопроектів та нормативно-правових документів, які необхідно прийняти для забезпечення повноцінної діяльності органів місцевого самоврядування та об’єднаних територіальних громад взяли участь заступник міського голови, керуючий справами виконкому Юрій Вербич, доктор політичних наук, професор Валентин Малиновський, консультант з бюджетних питань АМУ Василь Гром. Про проблемні питання, що виникають в процесі діяльності новостворених об’єднаних територіальних громад говорив директор Агенції регіонального розвитку Волинської області Анатолій Пархом’юк, голови новоутворених територіальних громад області.

 Юрій Вербич у своєму виступі акцентував, що луцька громада в особі Луцької міської ради та міського голови Миколи Романюка зацікавлені, щоб території суміжні до міста виявили бажання приєднатися до Луцька. У навколишні сільські ради були направлені листи від міського голови, депутатського корпусу. Та, на жаль, отримано відмову.

На сьогоднішній час тільки Прилуцька громада в кількості 158 осіб виявила бажання приєднатися до міста Луцька. Обласний центр зацікавлений у розширенні меж, він має розвиватися, бути привабливим для інвесторів. Однак позиції громад, прилеглих до Луцька сіл, неоднозначні. “Тепер луцькі дитячі садочки відвідує біля 900 дітей, а у школах обласного центру навчається близько 1800 учнів з прилеглих до Луцька територій. Ряд міських маршрутних автобусів допомагає людям з навколишніх сіл доїжджати на роботу до Луцька. Тобто, у людей позиція така, що вони хочуть мати міські блага, хочуть користуватися міською інфраструктурою, і нічого не давати для користі міста. Тому депутати Луцької міської ради змушені вносити корективи щодо реєстрації дітей у дошкільні навчальні заклади та зарахування на навчання дітей у школи з сільських громад, які не мають бажання приєднатися до Луцька. Також будуть переглянуті окремі маршрути. Однак наша позиція залишається незмінною. Ми зацікавлені, щоб до нас навколишні громади приєднувалися. Ми готові до співпраці, до проведення спільних виборів, створення спільних бюджетів. Щодо запровадження децентралізації, вважаємо, що цей шлях правильний і зворотнього руху не може бути, поступово йдемо вперед. На прикладі міського бюджету видно, що це дало збільшення дохідної частини. Також передано на місця ряд важливих повноважень. Хочу акцентувати, що Луцька міська рада є лідером у цих питаннях. Ми не зволікаємо, при кожній можливості беремо на себе повноваження і відповідальність. Зокрема, у питаннях архітектурно-будівельного контролю, реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб підприємців, реєстрації речових прав на нерухоме майно, реєстрації прав на геокадастр. У нас створені структурні підрозділи, налагоджена робота, яка набирає обертів і це сприяє наповненню міського бюджету”, - розповів Юрій Вербич.

Область:

Волинська область

Source:

Сайт Луцької міської ради

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...