Додатковий ресурс від децентралізації в Одеській області склав 731,5 млн грн

З початку 2015 року внаслідок реформи децентралізації за місцевими бюджетами Одеської області було закріплено стабільні джерела доходів, що дозволило отримати в їх розпорядження  значний фінансовий ресурс. Як повідомляється у звіті Одеської облдержадміністрації про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку у 2015 році, за минулий рік сума додаткового ресурсу від заходів децентралізації склала 731,5 млн грн.

Зокрема, місцеві бюджети отримали додаткові надходження за рахунок декількох податків: від акцизного податку від торгівлі підакцизними товарами – 517 млн грн; податку на прибуток підприємств приватного сектору – 115,1 млн грн; податку на транспорт – 37,4 млн грн; податку на нерухомість – 64,5 млн грн.

Наприклад, у містах обласного значення значно збільшився ресурс загального фонду, отриманий від децентралізації. Так, у місті Одесі фактично надійшло до загального фонду 2 млрд 831,9 млн грн (виконання плану 2015 року – 109,3% (+239,8 млн грн), при цьому  фінансовий ресурс від децентралізації склав 333,1 млн грн. У місті Чорноморську фактично надійшло до загального фонду  724,2 млн грн (виконання плану 2015 року – 105,8% (+14,9 млн грн), фінансовий ресурс від децентралізації склав 19,1 млн грн. У місті Южному фактично надійшло до загального фонду 165,6 млн грн (виконання плану 2015 року  – 114,7% (+21,3 млн грн), фінансовий ресурс від децентралізації склав 4,6 млн грн.

Закріплення за місцевими бюджетами області стабільних джерел доходів дозволило отримати в розпорядження міст обласного значення значний фінансовий ресурс. Так, за рахунок цього в Одесі відбувалося будівництво дитячої поліклініки на 550 відвідувань за зміну (38,8 млн грн), реконструкція будівель КУ «Міська клінічна інфекційна лікарня» ( 65,3 млн грн), капвидатки на житлово-комунальне господарство – 159,6 млн грн, капремонт міської поліклініки №7 – 15,1 млн грн.

У Чорноморську за рахунок додаткових коштів було здійснено реконструкцію території гімназії №1 – 11,3 млн грн, будівництво  малосімейного гуртожитка для робітників закладів освіти – 7,1 млн грн, протизсувні заходи в районі дев’ятого мікрорайону – 3,9 млн грн.

У Южному за рахунок додаткових коштів було придбано медобладнання на 3,4 млн грн.

Сільські та селищні ради отримали перевагу за рахунок акцизного податку з реалізації підакцизних товарів, що дозволило направити ці надходження на ремонт доріг (315,9 млн грн).

Область:

Одеська область

Source:

Офіс реформ

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

06 July 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 July 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...

05 July 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 July 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...