Полтавщина продовжує співпрацю з проектом GIZ

Керівники Полтавської області  зустрілися з делегацією міжнародних експертів Проекту «Реформа управління на сході України», що впроваджується німецькою федеральною установою GIZ. Як наголосила керівник проекту Арлетт Стоянович, цього разу експерти приїхали, щоб підвести певні підсумки тих проектів, які реалізувалися на теренах Полтавщини у минулі роки, та обговорити перспективні напрямки співпраці, які цікавлять місцеву владу. В Україні делегація перебуватиме два тижні. За цей час представники GIZ проведуть перемовини про подальшу співпрацю як на національному, так і на регіональному рівнях.

Під час зустрічі обговорили й нещодавнє навчання у Німеччині в рамках проекту GIZ. Як прокоментував перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький, завдяки тій поїздці на Полтавщині з’являться ще щонайменше 5 нових об’єднаних територіальних громад.

«У нас деякі представники місцевих рад і територіальних громад не могли визначитися чи об’єднуватися чи ні, чи створювати комунальні підприємства. Доки не поїхали до Німеччини. Там на власні очі побачили, як працюють комунальні підприємства, як сплачуються податки, які послуги отримують люди. Побачили перспективи об’єднання і зрозуміли, що цей процес незворотній», — пояснив перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький.

Серед перспективних напрямків, які область готова розвивати разом з  проектом GIZ — міжмуніципальна співпраця. Нині область займає перше місце в Україні за кількістю підписаних угод про міжмуніципальну співпрацю. Наступний крок, зазначив експерт Проекту Штефан Драгер — якісна реалізація таких угод. У їх рамках, зокрема, на Полтавщині можуть створювати і сучасні пожежні служби в різних районах якраз на умовах співпраці різних громад, зокрема і об’єднаних.

Ще один напрямок — створення сучасних комунальних підприємств в районах, містечках і селищах. Тим паче, що ті ж об’єднані територіальні громади вже звертаються до обласної влади, Офісу реформ з проханням допомогти створити такі підприємства і правильно розрахувати тарифи на комунальні послуги.

Не менш важливе питання — кадрове. На Полтавщині відчувається кадровий голод, до якого призвела багаторічна політика централізації влади. Обласна влада готова бути партнером GIZ у рамках проекту підготовки сучасних управлінських кадрів для об’єднаних територіальних громад, комунальних підприємств, тощо саме на базі саме Полтавської області.

Tags:

GIZ

Область:

Полтавська область

Source:

Европейська правда

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...