Підтримка міжнародних партнерів в частині децентралізації допомагає Україні інтегруватися в європейський простір, — В’ячеслав Негода

Досвід і допомога міжнародних партнерів в частині децентралізації допомагає Україні не лише розвивати свої території, створювати спроможне самоврядування, але й сприяє інтеграції країни в європейський простір. Особливо корисним для українських реформ є досвід Польщі, де подібні зміни теж доводилося проводити в непростих умовах переходу від радянської до європейської системи управління.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час участі у відео-конференції з представниками моніторингової місії Організації економічного співробітництва та розвитку, засідання якої відбулося в Варшаві, щодо результатів наданої Республікою Польща допомоги Україні у впровадженні реформи місцевого самоврядування та планів подальшого співробітництва.

У конференції участь також взяли представники Міністерства закордонних справ Республіки Польща, Посольства Республіки Польща в Україні, Фонду Міжнародної Солідарності, Всеукраїнської  асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України»

Перший заступник Міністра нагадав, що за останній час Україною досягнуто певних успіхів у питаннях децентралізації, реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

«Назву лише декілька цифр. У 2015 році доходи місцевих бюджетів зросли на 42% і склали 29,6 мільярдів гривень. За січень – березень цього року приріст надходжень до загального фонду проти аналогічного періоду минулого року склав 46 % або 9,5 млрд. гривень. Це стало можливим завдяки впровадженню податкової та бюджетної децентралізації в країні», — зазначив В’ячеслав Негода.

Також за його словами, значні результати є і у створенні спроможного базового рівня самоврядування: менше ніж за рік в країні утворено 172 добровільно об’єднаних територіальних громад, до складу яких увійшло 847 місцевих рад.

«Ці та інші успіхи не були б настільки швидкими і виразними без експертної, консультативної, донорської допомоги і політичної підтримки наших партнерів в рамках міжнародних проектів та програм», — сказав В’ячеслав Негода.

Він подякував польським колегам за співпрацю і висловив сподівання щодо її продовження.

«Попереду ще багато завдань, наступні не менш складні етапи реформи, включаючи зміни до Конституції у частині децентралізації. Зараз потрібні значні ресурси, експертна підтримка для створення в областях агенцій регіонального розвитку, які б допомагали у розробці якісних інфраструктурних проектів, стратегій розвитку територій. У цих питаннях ми найбільше розраховуємо на допомогу наших міжнародних партнерів», — зазначив В’ячеслав Негода.

Довідка

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) — міжнародна організація, що об’єднує 34 розвинені країни світу: більшість держав Європейського Союзу, США, Австралія, Швейцарія, Норвегія, Південна Корея, Японія та інші.

Мета організації – координація економічної політики країн-членів ОЕСР і погодження програми допомоги країнам, що розвиваються.

ОЕСР також активно співпрацює з державами світу, які не є членами організації (зокрема з Україною), у рамках спеціалізованих програм, міжнародних заходів тощо.

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...