Поляки допоможуть об'єднання єднаним територіальним громадам області «стати на ноги»

З метою налагодження працюючої моделі розвитку об'єднання об'єднаних територіальних громад, у Хмельницькій та Тернопільській області розпочато пілотний проект написання стратегічних документів з селищними головами. Підтримуватимуть таку ініціативу польські партнери, які ділитимуться європейськими практиками.

Хмельниччина займає одне із першим місць за темпами створення об'єднання об'єднаних територіальних громад в Україні. Ті громади, які вже об єдналися зараз формують стратегію розвитку розширених територій. У тієї годину новообраних голів виникає багато запитань та нерозуміння, що слід робити, щобстратегія була не лише черговим папірцем, а працюючим документом, результати якого згодом можна буде виміряти чіткими індикаторами.

Лише дві об'єднання єднані територіальні громади Хмельницької області отримають польські консультації – Маківська та Меджибізька.

Нещодавно голови цих громад спільно з локальними консультантами та експертами провели першу зустріч з польськими колегами. Вони вже обговорили об'єднання єктивний стан соціально-економічного розвитку громад та нікого аналіз слабких та сильних сторін.

Радник голови Хмельницької облради з питань стратегічного розвитку області Олег Демчук презентував підсумки дводенної зустрічі. Зокрема, він виокремив пріоритетні напрямки розвитку Меджибізької та Маківської ВІДГ.

«І у Меджибожі, і у Макові є ті позиції, які властиві для всього регіону області. Ми тоді спробували зрозуміти, чого нам не вистачає, щоб це все запрацювало», – розповів пан Олег.

Саме тому вже в середині травня селищні голови ВІДГ матимуть змогу відвідати Польщу. Там цілий тиждень вони перейматимуть досвід сусідів з практики децентралізації. Шукатимуть там також ймовірних партнерів для спільних проектів. Там голови й дізнаються конкретно про ті, що таке об'єднання єднані територіальні громади, як сформувати цілісне громадянська суспільство та середовище, як налагодити комунікацію у середині громади, як владі забезпечити адміністративні послуги на рівні абсолютної прозорості та ін.

Після ознайомчого візиту, згодом поляки завітають на Хмельниччину для проведення навчання з підвищення спроможності громад Меджибожа та Макова, а також проконсультують щодо формування стратегічного плану розвитку вищевказаних громад.

Область:

Хмельницька область

Source:

«Новини Хмельницького»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...