В умовах децентралізації подальше затягування реформ в освіті та охороні здоров’я неприпустиме, - Володимир Гройсман

Будь-які секторальні реформи приречені, якщо ми не включимо в них енергію місцевих громад. Цю енергію ми зараз включаємо, але і держава має виконувати свою частину роботи. В першу чергу мова йде про дві критично важливі для сучасної України реформи – освіти та охорони здоров’я. Їх подальше затягування неприпустиме.

Про це сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час представлення Програми діяльності Кабінету Міністрів України на засіданні Верховної Ради.

«Один з головних викликів, на який маємо дати відповідь – це те, як живуть люди в нашій країні.  Умова життя людей інакше як депресивними не назвеш.  І важко бути оптимістом, коли живеш в депресивних умовах. У людей є враження, що до їх повсякденних проблем владі байдуже. Я вважаю, що змінити умови життя людей ми можемо тільки спільними зусиллями органів місцевого самоврядування і держави», - зазначив Володимир Гройсман.

За його словами, перших результатів вже досягнуто. «Завдяки фінансовій децентралізації і запуску процесу об’єднання громад в громадах є ознаки пожвавлення. Десь ремонтують дороги і тротуари, десь садочки і школи, десь поліклініки і лікарні… Це поки що ознаки, бо за рік чи два усі дірки, які набирались роками, не залатаєш», - сказав Прем'єр-міністр.

Він підкреслив, що одне з ключових завдань на цей рік – остаточно сформувати чітку модель розподілу повноважень за рівнями (місцевий, субрегіональний, регіональний) за принципом субсидіарності і закріпити за повноваженнями фінансові джерела.

«Цю роботу ми розпочинали з нашими польськими колегами ще у 2014 році. Ми повинні чітко визначити хто за що відповідає – в освіті, охороні здоров’я, культурі, комунальному господарстві, екології. Це серйозна і кропітка робота, яка передбачає зміни у декілька сотень законів і  підзаконних актів. Я завжди відстоював позицію, що будь-які секторальні реформи приречені, якщо ми не включимо в них енергію місцевих громад. Цю енергію ми зараз включаємо. Але і держава має виконувати свою частину роботи», - зазначив Володимир Гройсман.

Я в першу чергу, за його словами, мова йде про дві критично важливі для сучасної України реформи – освіти та охорони здоров’я, подальше  затягування яких неприпустиме.

«Ми врешті решт маємо затвердити базову стратегію реформи системи охорони здоров’я в Україні. Те, що так важко підбираємо керівника МОЗ говорить лише про те, наскільки багато проблем є у цій галузі і наскільки важко знайти людину, яка б мала сміливість і спроможність провести необхідні зміни. Я особисто є прихильником страхової моделі, але я готовий до дискусій. Принципово маємо врахувати наступне.  Нова система фінансування має вводитись поетапно з врахуванням нинішнього стану медичних закладів і нинішнього рівня життя людей, щоб не виникло провалів – такі ризики неприпустимі», - вважає Прем'єр-міністр.

Він також зазначив, що спільними зусиллями Міністерства освіти і органів місцевого самоврядування необхідно  запустити також якісну реформу системи освіти. «Я радий, що Ліля Гриневич, керівник відповідного профільного комітету, яку ми добре знаємо, прийняла пропозицію очолити Міністерство освіти і тепер на її плечі ляже реалізація в життя тих напрацювань, які уже були зроблені, і подальші кроки, щоб ця реформа відбувалась системно», - сказав Володимир Гройсман .

Він також наголосив: «У наших дітей не буде другого шансу прожити дитинство, отримати освіту. І які б важкі часи ми не переживали, ми повинні зробити все, щоб ці роки для наших дітей не були втрачені, зробити все, щоб виростити здорове і добре підготовлене до життя нове покоління».

Повний виступ Прем'єр-міністра України є ТУТ

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 September 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...